Održana tribina “Genocid nad Bošnjacima Višegrada 1992-1995.”

U cilju očuvanja sjećanja na kontinuirani genocid nad Bošnjacima, Udruženje „Baton“ Zenica je u utorak 31.10.2023. godine u prostorijama Gradske biblioteke Zenica, organizovalo edukativnu tribinu pod nazivom: “Genocid nad Bošnjacima Višegrada 1992-1995.“, kroz prizmu trideset godina poslije.

U sklopu tribine promovisane su knjiga: “ŽIVA LOMAČA – BIKAVAC U VIŠEGRADU (27. juni 1992.)“ te Monografija o ratnom silovanju i seksualnom zlostavljanju u ratu u Bosni i Hercegovini” monografska izdanja udruženja “Žena – žrtva rata“ Sarajevo.

Na tribini su govorili članovi Udruženja i to: doc. dr. Ermin Kuka autor izdanja, Bakira Hasečić koautor izdanja te predsjednica Udruženja “Žena – žrtva rata“ kao i Meliha Jašarević-Merđić članica UO udruženja, dok je dr.sc. Amir Ismić predsjednik Udruženja „Baton“ Zenica imao ulogu domaćina i moderatora.

Čitaonica Gradske biblioteke Zenica bila je popunjena do posljednjeg mjesta, a zeničani su u višesatnom druženju imali priliku da poslušaju iznimno interesantne i požrtvovane izlagače koji žive i posljednji atom snage daju za povratak u Višegrad kao i otkrivanje i kažnjavanje vinovnika genocida i zločina nad Bošnjacima 1992-1995.