Najavljen 11. “Open's Zenica” sajam

Ovogodišnji 11. sajam organske, poljoprivredne proizvodnje i etno-narodnog stvaralaštva “OPEN's Zenica“ održat će se od 10. do 12. novembra, po tradiciji u organizaciji Udruženja poljoprivrednika ZDK i uz podršku Grada Zenica i Vlade ZDK, najavljeno je na današnjoj press konferenciji, organizovanoj tim povodom.

Ove godine biće preko stotinu izlagača iz cijele BiH, koji će na zeničkom Trgu Alije Izetbegovića izložiti sve vrste organskih proizvoda iz primarne poljoprivredne proizvodnje, koje sami uzgajaju kao što su mlijeko i mliječne prerađevine, sve vrste voća i povrća, te različite rukotvorine, a organizatori najvaljuju da će na sajmu biti izloženo preko 5.000 proizvoda, te da će svako naći za sebe ono što mu treba.

“Značaj sajma je veliki, jer naši primarni poljoprivredni proizvođači rade vrijedno tokom godine i onda im omogućimo da na ovom sajmu prezentuju, prodaju svoje proizvode, te da sklope neke nove aranžmane ili ugovore sa zadrgama ili većim firmama za naredni period da bi svoje poljoprivredne proizvode mogli plasirati na tržištu širom naše zemlje”, ističe Refik Alihodžić, predsjednik Upravanog odbora Udruženja poljoprivrednika ZDK.

Ovo je sajam, koji ima za cilj promociju organske poljoprivredne proizvodnje, a mi smo opredijeljeni da podržimo razvoj poljoprivrede na prostoru ZDK te će to biti jedan od naših primarnih ciljeva i u narednom periodu, a obzirom da smo već aktivni na pripremi kantonalnog budžeta za iduću godinu, mogu reći da planiramo veća finansijska sredstva za poljoprivredne poticaje nego što su bila u tekućoj godini“, napominje Jasmin Čajić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ZDK, predloživši i da se ovaj sajam, koji je od kantonalnog interesa, ubuduće prenese i u druge gradove ovog kantona. (V. J.)

FOTO: Zenicainfo.ba