Zeničani uskraćeni za četiri miliona KM za izgradnju bazena u Crkvicama

Rebalansom budžeta Federacije BiH Zenica je ostala bez sredstava koja su prvobitim budžetom bila namjenjena za izgradnju bazena u Crkvicama. Iako najavljivan kao generacijski projekat, čija je ukupna vrijednost 20 miliona KM, nažalost, nije prepoznat na višim nivoima vlasti.

Za izgradnju zeničkih bazena, prvobitno je Vlada FBiH bila odobrila sredstva u iznosu od četiri miliona KM, koja su sada uskraćena. Zeničani ogorčeni ovom odlukom, ali i prvi čovjek Grada Zenica.

Veoma sramotna odluka za građane Zenice. Ja ne pravim bazen sebi, nego djeci zeničkoj i Zeničanima, jedan moderan olimpijski bazen. Da li je SDP to uradio iz hira ne znam, ali se nadam da će građani to znati prepoznati. Sram da bude sve zastupnike u Federalnom parlamentu iz Zenice. Dva mlada momka su bila ključna koja su to u Parlamentu FBiH mogla zaustaviti, jedan je iz moje stranke koji se prodao, a drugom ime ne bih spominjao”, izričit je Fuad Kasumović, gradonačelnik Grada Zenica.

Fuad Kasumović

Kasumović ne razumije činjenicu da je Budžet FBiH pojačan za 211,7 miliona KM, a da se Zenici uzima i ono malo što je bilo odobreno, kako je rekao. Uprkos tome, poručuje Zeničanima da nisu za sadaku, te da će dobiti bazene kakvi su i predviđeni-najmoderniji.

Bazeni će biti onakvi kakvi su predviđeni- evropski. Građani Zenice budite sigurni da će biti na vrijeme završeni, ja ću naći načina da dođem do sredstava da sve na vrijeme završimo”, poručuje gradonačelnik Kasumović.

Uprkos trenutnoj trakavici oko predviđenih sredstava za ovu namjenu, dinamika radova na zeničkim bazenima teče po svim tenderskim procedurama, što nam potvrđuje i Zehrudin Ibrahimagić, direktor Almy gradnje, Mirsad Heleg, savjetnik gradonačelnika za komunalne djelatnosti i infrastrukturu Grada Zenica. Podsjeća da su radovi na izgradnji bazena započeli 24. augusta, a prva faza bi trebala biti završena za 12 mjeseci i vrijednost tih radova je devet miliona KM bez PDV-a

Kompletna investicija izgradnje Olimpijskog bazena u Zenici je 20 miliona KM bez PDV-a, a Grad Zenica je glavni finansijer, bez prvobitno planiranih osam miliona KM koje je bila odobrila Vlada FBiH. (M. H.)

FOTO: Zenicainfo.ba