Održana panel diskusija: Islamska vjeronauka pred izazovima savremenog

Danas je u zgradi Islamskog pedagoškog fakulteta Univerziteta u Zenici održana panel diskusija na temu „ Islamska vjeronauka pred izazovima savremenog“

Uvažene gošće i gosti,  panelisti sa Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici, Rijaseta Islamske zajednice u BiH, Muftijstva zeničkog i Pedagoškog zavoda ZDK su govorili o stanju i perspektivama predmeta Islamska vjeronauka, o njenoj genezi, o njenom inkluzivnom aspektu, o izazovima sa kojima se predmet Islamske vjeorunauke susretao u prošlosti ali i gdje se vjeronauka nalazi u sadašnjem trenutku u obrazovnom sistemu u Bosni i Hercegovini.

Ali od tog ranog perioda do danas Islamska vjeronauka sazrila je u jedan ozbiljan predmet na koji se ozbiljno računa u nastavno – odgojnom  procesu i dakle jedna od značajnih institucija koje su doprinijeli tome jeste Islamsko pedagoški fakultet koji ne samo producira nove kadrove za Islamsku vjeronauku nego i permanentno propituje, kritički valorizira dosege Islamske vjeronauke retrospektivno i prospektivno na način analize šta se do sada uradilo, kakvi su dosezi i analize onoga kojim smjerom treba da vjeronauka islamska ide i da se općenito naš nastavno – obrazovni proces. U tom pogledu naravno izazovi su mnogobrojni teško ih je valorizirati u jednom kraćem formatu ali ono što jeste važno i što jesu nalazi današnje panel diskusije jeste činjenica da Islamska vjeronauka iznimno pozitivno doprinosi mentalnom zdravlju, doprinosi smanjenu socijalne distance među osobama, među učenicima i tako dalje i svi ti nalazi posvjedočuju da Islamska vjeronauka ima svoje puno utemeljenje, punu zasnovanost“, rekao je muftija zenički dr. hfz. Mevludin ef. Dizdarević.

U vremenu u kojem svjedočimo jednoj krizi morala i evo sa svim aktuelnim dešavanjima koja su oko nas mi smo svjesni te činjenice i nastojimo da osnažimo tu odgojnu dimenziju u odgojno – obrazovnom sistemu i velike nade polažemo kroz nastavu Islamske vjeronauke da ćemo uspjeti odgovoriti na potrebe mladih ljudi i društva općenito za razvojem moralnosti i odgoja prije svega u našem odgojno – obrazovnom sistemu“, rekla je Emina Grabus, stručna savjetnica za oblast obrazovanja u Pedagoškom zavodu Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK.

Moderator današnje panel diskusije je bio prof. dr. Izet Pehlić. (T.B.)