Predstavljene dosad realizovane aktivnosti u sklopu USAID-ovog Projekta pomoći lokalnoj upravi

U Gradskoj upravi Zenica održan je radni sastanak na kojem su gradonačelniku Fuadu Kasumoviću predstavnici USAID-ovog Projekta pomoći lokalnoj upravi prezentirali dosad realizovane aktivnosti.

U proteklom periodu provedeno je sveobuhvatno istraživanje o zadovoljstvu građana Zenice javnim uslugama, pripremljen Akcioni plan za unapređenje dvije odabrane usluge, Paket tehničke podrške kreiran na osnovu procjene organizacijskih funkcionalnih kapaciteta te Nacrt Komunikacijske strategije. Sve aktivnosti su realizovane u okviru projektnog cilja usmjerenog na jačanje kapaciteta partnerskih jedinica lokalne samouprave za pružanje transparentnijih, odgovornih i kvalitetnih usluga javnog sektora građanima i poslovnim subjektima.

Pored diskusije o ovim planskim i strateškim dokumentima, dogovoreni su i naredni koraci kako bi se pristupilo realizaciji datih preporuka.

Grad Zenica je jedna od odabranih partnerskih jedinica lokalne samouprave u okviru Projekta pomoći lokalnoj upravi (LGAA) koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID). USAID LGAA projekat radi na povećanju učinkovitosti odabranih jedinica lokalne uprave kako bi bolje planirale, upravljale i poboljšale kvalitetu pružanja javnih usluga, podstakle održivi lokalni razvoj i povećale transparentnost i odgovornost prema građanima i poslovnim subjektima što će zauzvrat jačati javno povjerenje i motivirati građane da svoju budućnost grade u Bosni i Hercegovini.