Iduće godine prvi put biće objavljeni zvanični podaci o visini zarada bh. građana

FOTO: biznisinfo.ba

Agencija za statistiku BiH, u saradnji sa entetskim zavodima za statistiku, provoditi po prvi put Istraživanje o strukturi zarada (ISZ) u  Bosni i Hercegovini, periodu od 20.10. do 31.12.2023. godine, a rezultati će biti objavljeni sredinom iduće godine.

Istraživanje o strukturi zarada provodi se s ciljem dobivanja međunarodno uporedivih podataka o zaradama, prema individualnim karakteristikama zaposlenih (zanimanje, spol, stepen obrazovanja, starost, dužina staža, vrsta ugovora zaposlenog) i prema karakteristikama poslovnih subjekata (djelatnost, veličina i oblik svojine). Navedeni pokazatelji će biti od velikog značaja kako za poslovne subjekte tako i za eksterne korisnike podataka s obzirom da će po prvi put biti raspoloživi podaci o mjesečnim, godišnjim i najnižim zaradama bh. građana kao i podaci o zaradama po spolu, zanimanju, djelatnosti, itd.

Referentna godina za koju se prikupljaju podaci za Istraživanje o strukturi zarada je 2022. Ova vrsta istraživanja provodi se svake četiri godine.

Prikupljeni podaci su povjerljivi i u skladu sa odredbama člana 23. Zakona o statistici BiH (Službeni glasnik BiH br. 26/04 i  42/04) biti će korišteni isključivo u statističke svrhe.