Bosansko narodno pozorište Zenica sa tri izvedbe u Jajcu i Maglaju

U sklopu saradnje Bosanskog narodnog pozorišta Zenica sa ustanovama kulture na području Zeničko-dobojskog i Srednjobosanskog kantona, Bosansko narodno pozorište sa dvije predstave gostuje u Jajcu i Maglaju.

Predstava za djecu „Talas hladnog vremena“ nastala prema tekstu Čarlsa Veja, u režiji Miroljuba Mijatovića i u produkciji Dječije, omladisnke i lutkarske scene Zeničkog pozorišta bit će izvedena u Jajcu i Maglaju. Izvedbe su na repertoaru u ponedjeljak, 23. oktobra u 11.30 sati u Domu kulture Jajce i u utorak, 24. oktobra u 12 sati u Domu kulture „Edhem Mulabdić“ Maglaj. Kako ističe reditelj, „'Talas hladnog vremena’ je dramski tekst o tišini koja je zavladala u selima. Kultura ruralnih područja je bila živa, disala punim plućima. U našoj predstavi, jedna djevojčica, Holi, i njen „imaginarni prijatelj“, Tomos Trikmen, kreću u akciju obnove seoske kulture. Njihova nastojanja i istrajnost u nakani, vratila su stanovnicima farme, naročito njenim mrzovoljnim vlasnicima izgubljenu komunikativnost i duhovno zdravlje.“ U predstavi igraju: Ermina Nišić, Adem Smailhodžić, Adna Kaknjo i Anđela Ilić. Kostimografiju, scenografiju i izradu lutaka potpisuju Ena Begičević-Čeliković i Mensur Begičević.

Nagrađivana predstava „Sve to je iz kuće“ nastala prema tekstu Emine Omerović, u režiji Ajle Bešić, u koprodukciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, XXII festivala bosanskohercegovačke drame Zenica 2023. i 26. međunarodne kulturne manifestacije „Zeničko proljeće“ gostuje u Maglaju. Predstava je na repertoaru u utorak, 24 oktobra u 19 sati u Domu kulture „Edhem Mulabdić“. „Sve to je iz kuće“ je porodična drama koja govori, prije svega, o važnosti komunikacije između roditelja i djece. Tekst se na jedan suptilan način bavi temom vršnjčakog nasilja, gdje je fokus prvenstveno na tome kako će roditelji reagirati na slučaj koji se desio među mladima… U predstavi igraju: Adna Kaknjo, Anđela Ilić i Adem Smailhodžić. Dramaturgiju predstave potpisuje Nedžma Čizmo. Za scenografiju je bio zadužen Miran Kuduzović, a za kostimografiju Amina Musić. Muziku predstave potpisuje Rijad Kaniža.