ZENICA: Sastanak KOOSI-a i njenih članica, saveza i udruženja

FOTO: Zenicainfo.ba

Koalicija organizacija osoba sa invaliditetom ZDK organizovala je danas u Zenici sastanak svih svojih članica, saveza i udruženja, a glavna tema bila je saradnja sa Ministarstvom za rad, socijalnu politiku i izbjeglice ZDK i to u svjetlu aktivnosti koje su zajedno u posljednjem periodu provodili, te aktivnosti koje im ubrzo slijede.

Ono što nam je veliki problem je izmjena Zakona o dopunskim pravima za djecu sa invaliditetom, koja su ostala uskraćena za prava, uvođenjem federalnog Zakona o dječijem doplatku zbog cenzusa, kojim je invalidnina tretirana kao prihod“, navodi Harun Aliefendić, predsjednik UO ove Koalicije.

Po njegovim riječima naš kanton izrazio je spremnost da kroz zakonska akta uvede ponovo u prava tu djecu, sve je pripremljeno i radna grupa je završila svoj prijedlog, ali sad je sve to na čekanju dok se ne završi prekompozija kantonalne vlasti, te dok novi ministar ili ministrica ne uđe u funkciju.

Na današnjem sastanku razgovaramo i o Izmjenama i dopunama pedagoških standarda, za koje mislimo da su jedan veliki korak, kada je u pitanju inkluzivno obrazovanje, obzirom da sa ovim izmjenama po prvi put imamo sistemski riješeno  pitanje asistenata, zbog čega pohvaljujemo rad kantonalnog resornog Ministarstva“, navela je Amela Šekić, član UO Koalicije organizacija osoba sa invaliditetom ZDK.

Jedna od tema današnjeg skupa je i izrada prijedloga za predstojeću redovnu godišnju evaluaciju Odluke o ortopedsakim i drugim pomagalima, kojeg će potom uputiti u Zavod zdravstvenog osiguranja ZDK. (V. J.)