Rudnik Zenica: U toku usaglašavanje oko nove sistematizacije

U Rudniku Zenica i dalje se vode aktivnosti na usaglašavanju nove sistematizacije prema kojoj bi, broj uposlenih sa trenutnih, nešto manje od 800, trebao ostati na 711 uposlenih.

Danas sa Upravom Društva razmatramo ponuđenu sistematizaciju i po trenutnom stanju preko 100 uposlenih će biti višak“, ukazuje Elvedin Avdić, predsjednik Sindikata Rudnika Zenica.

Avdić podsjeća da je stručni tim sačinio kriterije prema kojima će se bodovati lista prekobrojnih.

Uporedo se vode i aktivnosti na obezbjeđenju uslova za isplatu augustovske plate, kako bi se omogućio nastavak proizvodnog procesa u jami Raspotočje prekinutog 25. septembra, upravo zbog kašnjenja u isplati prispjele plate.

Kašnjenje u isplati plate za august, posljedica je blokade transakcijskog računa sudskim izvršenjima.

Očekujemo da ćemo nakon 17. oktobra, za kada je zakazana Skupština JP Elektroprivreda BiH imati jasniju situaciju oko isplate plate i da se vratimo na radna mjesta“, izjavio je Nedžad Duraković, sindikalni čelnik pogona Raspotočje.

Početkom oktobra direktor Rudnika Zenica, Mensur Hukić donio je odluku o privremenom prekidu rada za radnike pogona Raspotočje koji nisu raspoređeni na radna mjesta za vrijeme prekida proizvodnje uglja kao posljedica radničkog neposluha počev od 3. oktobra.

Kako je tada obrazloženo, prekid rada će trajati do normalizacije proizvodnog procesa, koje bi omogućilo redovno ekonomsko poslovanje Društva.

Radnici koji su na privremenom prekidu rada dužni su na poziv pretpostavljenog da se jave na posao i obave neodložne poslove, navedeno je u odluci. (Š. B.)