Izmjene Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji, osposobljavanju i zapošljavanju invalidnih osoba

FOTO: Ilustracija

Na prostoru Federacije BiH u toku je izrada Nacrta o izmjenama Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji, osposobljavanju i zapošljavanju osoba sa invaliditetom na prostoru Federacije BiH, koji bi trebao adekvatnije urediti ovu oblast. Pomenuti Nacrt priprema te oformljena je i radna grupa, a rok je do 15. oktobra.

Postojeći Zakon star je preko 10 godina, a inicijativu za njegove izmjene pokrenulo je Vijeće osoba sa invaliditetom FBiH, što je podržalo i resorno Ministarstvo FBiH“, navodi Harun Aliefendić, član pomenute radne grupe, inače predsjednik Koalicije udruženja invalidnih osoba ZDK.

Izmjene Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji, osposobljavanju i zapošljavanju osoba sa invaliditetom trebale bi donijeti suštinske promjene, čime bi se proširio obuhvat kategorija osoba sa invaliditetom, ali i snizio procenat onih, koji mogu konzumirati pravo sa 60 na 50, kako bi se povećao broj osoba sa invaliditetom koje će moći da se zaposle u realnom sektoru i preduzećima, koja organizuju osobe sa invaliditetom, odnosno u radionicama i privrednim društvima“, pojašnjava Aliefendić.

Harun Aliefendić

Ovaj segment, po njegovim riječima, posebno će biti tretiran, jer će se postaviti malo strožiji uslovi da bi zaposlenje mogle ostvariti i osobe sa težim oblikom invaliditeta.

Mislim da ćemo imati jedan kvalitetan prijedlog Nacrta izmjena, čime ćemo zaštititi kako Fond za zapošljavanje osoba sa invaliditetom, tako i osobe sa invaliditetom, a onima koji upravljaju biće omogućeno da na lakši način omoguće i kontrolišu kvalitetniju naplatu doprinosa iz kojeg se finansira taj Fond“, ističe Harun Aliefendić, član radne grupe za izradu teksta Nacrta izmjenama Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji, osposobljavanju i zapošljavanju osoba sa invaliditetom na prostoru Federacije BiH. (V. J.)