U projektu „Proputuj Svijet sa koferom“ stižu razglednice sa skoro svih kontinenata

U protekla dva mjeseca u okviru projekta ‘Proputuj Svijet sa koferom’ sa dječijom grupom vrtića „Mala tratinčica“ iz Zenice stigle razglednice sa skoro svih kontinenata.

Kroz ovaj projekat djeca uče o državama i kontinentima na zabavan i neobičan način. Želja organizatora je da djecu vrate tradicionalnom načinu komunikacije.

Evo mjesec i po je u stvari tačno kako smo mi krenuli sa realizacijom projekta tako da na našu adresu, pa već sedmicu dana nakon što smo pozvali na slanje razglednica, počele su stizati razglednice. Teško je izdvojiti one koje su posebno drage, posebno zanimljive, ali evo ja ću samo kratko reći da imamo razglednica iz Bosne i Hercegovine, pa maltene svih gradova, Mostara, Travnika, Bihaća, Cazina, itd. Zatim nam dolaze razglednice iz užeg regiona, Hrvatske i Srbije, Evrope, iz Holandije, Švedske, Švicarske, Njemačke, Austrije pa tako i mnogo dalje. Dobili smo i iz Tunisa, iz Egipta, mališanima je posebno bilo to što smo dobili razglednicu sa Madagaskara, to ih je onako dodatno obradovalo jer je nešto za što oni imaju lijepe uspomene kroz crtane filmove“, Delila Ramić, direktorica PPU „Mala Tratinčica“ Zenica.

Projekat se nastavlja sa aktivnostima učenja djece o pomenutim destinacijama. Za početak učenja otvoren je kofer iz Afrike.

Podsjećamo da je Austrija 1869. godine izdala prve razglednice na svijetu. Usavršena reprodukcijska tehnika i razvoj fotografije, doprinijeli su da se u 20. stoljeću razvije industrijska proizvodnja razglednica. Umjetničke reprodukcije, pejzaži, a naročito slike gradova kao turistički suveniri postali su predmet kolekcionarstva. Krajem 20. stoljeća, u svijetu se slalo preko 4 miliona razglednica dnevno. (T.B.)