Ministar Vinko Marić sa kuvajtskim investitorom na planini Lisac iznad Zenice

Ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, Vinko Marić sa kuvajtskim investitorom Hamadom Alajmijem posjetio je Saliha Dilavera koji na planini Lisac, iznad Zenice gradi neobičan turistički kompleks.

U planinskom okruženju, Salih Dilaver je zasadio četiri hiljade stabala voća, postavio osam kilometara potpornog zida iznad pristupnog puta i gradi vikendice iznad vode. Zadovoljstvo mi je što sam uspio da povežem bosanskog i kuvajtskog investitora koji će početi pregovore o zajedničkim ulaganjima“, kaže ministar Marić.

Kuvajćanin Hamad Alajmi koji već ima milionska ulaganja u Bosni i Hercegovini, bio je oduševljen kada je vidio da na Liscu ima 15 izvora pitke vode i oduševljeno razgledao stoljetna stabla bukve, javora i hrasta.

Ovo me podsjeća na Prokoško jezero i Vlašić. Vlasniku sam predložio da izgradi vikendice, doda neke zanimljive sadržaje i organizuje prevoz kvadovima, sve do samog vrha. Ovo bi mogla biti zanimljiva investicija. Bio sam u Zenici ali nisam znao da u njenoj blizini ima ovako lijepo mjesto“, rekao je Hamad Alajmi.

Na površini od 1700 dunuma, Salih Dilaver, bivši trgovac metalom, već godinama gradi objekte, pristupne staze i turističke bungalove. Do sada nije imao podršku državnih institucija a zemljište je kupio u ranijem periodu.

 

Izvor: Press Služba ZDK