FZ MIO/PIO: Za šest mjeseci isplaćeno četiri miliona maraka za naknadu pogrebnih troškova

FOTO: Poslovne novine

U Izvještaju o financijskom poslovanju Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje (FZ MIO) navodi se kako je u prvih šest mjeseci ove godine ostvareno 15,84 posto više prihoda od doprinosa nego u istom razdoblju prošle godine.

Istovremeno, rashodi za isplatu penzija veći su za 27 posto, što je posljedica rekordnog povećanja penzija u 2023. godini, koje je iznosilo više od 20 posto, saopćeno je iz FZ MIO.

U Izvještaju se također navodi da su rashodi za isplatu naknade za troškove pogreba u prvih šest mjeseci ove godine povećani za 15 posto, te su dosegli iznos od četiri miliona maraka.

Na sjednici održanoj u petak u Sarajevu, Nadzorni odbor Zavoda usvojio je Izvještaj o radu Ureda interne revizije za prvu polovicu 2023. kao i Operativni plan rada Ureda za treći kvartal 2023. godine.

U prvih pola godine Revizori Ureda interne revizije obavili su 15 nalaza u službama Zavoda, te je rukovodstvu data 51 preporuka za poboljšanje procesa.

Nadzorni odbor primio je k znanju i Izvještaj o financijskoj reviziji Federalnog zavoda MIO za 2022. godinu, Ureda za reviziju institucija FBiH.

Fena.ba