Počela 4. konferencija Društva germanista BiH

FOTO: Zenicainfo.ba

Filozofski fakultet zeničkog Univerziteta danas i naredna dva dana domaćin je 4. konferencije Društva germanista BiH, koje je i organizator ovog skupa.

Tokom ove konferencije, nazvane „Granice, šanse i prostori“, nakon plenarnih izlaganja, u sklopu rada sekcija govoriće 35 izlagača iz naše zemlje, ali i iz Hrvatske, Njemačke, Austrije, Češke i Poljske, a učesnici će razmijeniti vlastita iskustva i najnovija znanstvena istraživanja iz polja lingvistike, književnosti, metodike i učenja njemačkog jezika i translatologije“, navodi profesor doktor Amela Ćurković, predsjednica Organizacionog odbora konferencije.

U okviru konferencije održaće se i radionica iz metodike, koju će voditi profesor Bernd Helmbold sa Univerziteta u Jeni, a prisustvovat će profesori njemačkog jezika osnovnih i srednjih škola ZDK, kao i završenici dodiplomskog i magistarskog studija Odsjeka za njemački jezik Filozofskog fakulteta u Zenici.

Ovakvi i slični skupovi omogućavaju germanistima BiH, ali i onima iz regiona i Evrope, da prije svega razmijene iskustva u izučavanju njemačkog jezika, književnosti i kulture, te obrazovanja nastavnika njemačkog jezika u BiH“, naglašava docent doktor Alma Čović-Filipović, sekretar Društva germanista u BiH, napominjući da učesnici ove konferencije imaju slične izazove i zadatke, te da je jako bitno i da se umrežavaju.

Uz već navedeno, ovakvi skupovi daju mogućnost učesnicima da rezultate svojih istraživanja publikuju i tako ih učine dostupnim i široj javnosti u vidu on-line i printanih Zbornika radova, kažu organizatori.

Četvrtu konferenciju Društva germanista BiH u Zenici, svojim donacijama potpomažu Goethe-Institut Sarajevo, Austrijski Institut Sarajevo i zenički Filozofski fakultet. (V. J.)