Deseta godišnjica Vedro Zenica

FOTO: Vedro Zenica

Ove godine Udruženje za razvoj i podršku planinarstva i sportskog turizma “VEDRO” Zenica proslavlja desetu godišjicu postojanja. Članovi udruženja planinara Vedro su se protekle subote uputili na nezaboravnu planinarsku turu na Durmitoru.

Tim povodom smo razgovarali sa jednim od osnivača ovog Udruženja.

Za članove, odnosno organizatore tima koji vodi na planinu, vodiče, je najbitnije da su učesnici zadovoljni. Oni su to pokazali svojim komentarima i utiscima koje su prenijeli na društveim mrežama a i ovako usmeno i to je najbitnije da su ljudi, učesnici kolone zadovoljni. Svaka planina je za sebe prelijepa i u svakoj planini se može uživati i treba uživati jer je to stvarno tako, a Durmitor je poseban jer stvarno obiluje raznovrsnim pejzažima od šume, travnjaka, jezera, ne znam do stijena, spektakularnih koje su izazov za svakog planinara“, rekao  je Haris Adilović, jedan od osnivača Udruženja za razvoj i podršku planinarstva i sportskog turizma “VEDRO” Zenica.

Sljedeća je Čvrsnica koja je jedna od zahtjevnijih destinacija jer za nju je potrebna dobra priprema zbog više nadmorske visine i puta i elevacija je bukvalno od nivoa Neretve do Hajdučkih vrata. Oko 1.800 metara uspona i trideset kilometara pješačenja, kaže Adilović.

Ja bih iskoristio priliku da kažem da ove godine Vedro obilježava deset godina postojanja i u mjesecu oktobru smo planirali cijeli program, jedan ili dva puta sedmično gdje ćemo kroz određene aktinosti obilježiti tu jubilarnu godišnjicu“, rekao je Haris Adilović, jedan od osnivača Udruženja za razvoj i podršku planinarstva i sportskog turizma “VEDRO” Zenica.

Iza njih je Durmitor pred njima je Čvrsnica. Neka im je VEDRO i sretno“. (T. B.)