Lokalna fondacija Zenica raspisala drugi konkurs za podršku lokalnim idejama

FOTO: Lokalna fondacija Zenica

Lokalna fondacija Zenica objavila je svoj drugi konkurs za podršku lokalnim idejama i inicijativama. Građanima, odnosno formalnim i neformalnim grupama dostupno je 12.000 KM za sprovođenje njihovih kreativnih ideja i inicijativa, iz oblasti očuvanja zdrave životne okoline, ulaganja u obrazovanje, podrške kulturi i umjetnosti, unaprjeđenja javnih prostora i razvoja sporta. 

Prema riječima Amre Smriko iz Lokalne fondacije Zenica, cilj im je da ovim konkursom ponovo pruže podršku svojim komšijama, aktivnim Zeničanima, koji su spremni da pokrenu pozitivne promjene u svojoj ulici, mahali, mjesnoj zajednici, selu i gradu.

Podrška je namjenjena udruženjima građana i neformalnim grupama koji pokreću i aktivno uključuju građane u svoje aktivnosti, zastupaju opće interese svoje zajednice, djeluju na teritoriji Grada Zenica i ne postoje duže od 10 godina. Iznos sredstava koji se dodjeljuje kreće se od minimalnih 500 do maksimalnih 2.000 KM po projektu”, naglasila je Smriko.

Amra Smriko

Ideja Lokalne fondacija Zenica je da poveže ljude različitih interesovanja i profesija, omogući građanima Zenice prostor za aktivno udruživanje i obezbijedi podršku za rješavanje izazova i problema u lokalnoj zajednici, koje građani ne mogu sami da riješe, a koji doprinose razvoju Zenice i povećanju kvaliteta života u zajednici.

Ono što je karakteristično za Fondaciju da mi za svaki konkurs formiramo selekcioni odbor. To su ugledni građani Zenice i dokazani aktivisti i oni će odabrati kome ćemo mi dodijeliti sredstva”, istakla je Smriko, naglasivši da koriste sve kapacitete kako bi prikupili novac za loklanu zajednicu i povezali što više građana, što je dokazom i prošli konkurs kroz koji je realizirano devet projekata u Zenici.

Konkurs je otvoren do 21. septembra ove godine, a prijava je jednostavna – popunjavanjem jednog obrasca, koji se može naći na zvaničnoj stranici ove Fondacije:  www.lokalnafondacijazenica.ba. (M. H.)

FOTO: Lokalna fondacija Zenica