U BiH život bez kredita nemoguć, građani dužni oko 11 milijardi KM

FOTO: biznisinfo.ba

Da li je moguć život bez kredita? Podaci neumoljivo pokazuju kako u Bosni i Hercegovini nije. Povećava se broj zahtjeva za kreditima u drugom tromjesečju. Potrošački krediti postaju sve dominantiji. Zaduženost bh. građana je između 10 i 11 milijardi maraka, piše BHRT.

Inflacija. Plata suštinski postaje sve manja. Krediti postaju potreba. To pokazuju i podaci Centralne banke BiH. Potražnja za potrošačkim i nenamjenskim kreditima nešto je izraženija nego za stambenim kreditima. Procjena banaka je da će se takva situacija održati do kraja godine.

Izbjegavanje kredita

Inflacija je natjerala da raspoloživ dohodak nije dovoljan i dostatan za neku širu ili komotniju potrošnju, tako da se ta potrošnja preusmjerila u puko preživljavanje“, kazao je guverner Centralne banke BiH Senad Softić.

Malo ko će pred kamerom priznati da to zaista radi. U razgovoru sa građanima novinari BHRT su saznali da ipak izbjegavaju kredite. To je uvijek posljednja opcija. Trude se da pametno ulože posuđen novac.

Nekretninama ne opada vrijednost. Ulaganje u nekretnine predlažu i ekonomisti. Ipak, prognoze o kretanju cijena nekretnina ne mogu se donositi.

Da se gleda samo tržište Bosne i Hercegovine građani bi mogli očekivati pad. Međutim, na snažan rast cijena nekretnina poprilično su uticali i naši građani koji ne žive u Bosni i Hercegovini“, kazao je ekonomski analitičar Faruk Hadžić.

Nove vrijednosti

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović ističe da ulaganje u sve potrošačke stvari, kao što je npr. automobil ne pravi novu vrijednost.

Nekretnine su uvijek dobar način da sami sebe dovodite u poziciju za prisilnu štednju“, istakao je Pavlović.

Ipak, više je onih koji ne mogu da štede ni iz želje a kamoli prisile. Život postaje sve skuplji. Prosječna porodica u Bosni i Hercegovini usmjerena je na ispunjavanje osnovnih životnih potreba.

Akta.ba