Trenutno stabilna epidemiološka situacija

Trenutna epidemiološka situacija u BiH i većem bh. entitetu je stabilna i nema razloga za uvođenjem drugačijih i posebnih mjera, kažu u nadležnim zdravstvenim institucijama.

Međutim, kako kaže infektolog, dr. Ednan Drljević: „Situacija u svijetu je takva da moramo biti oprezni, što uključuje formiranje tijela koji će voditi računa o onome što dolazi u BiH i koje će napraviti preventivne planove i programe za ponašanje u stanjima gdje se u jednom kratkom vremenskom periodu pojavi veći broj oboljelih“.

Dr. Drljević podsjeća da se trenutno u nekim državama srednje Amerike bilježi povećan broj umrlih a to je, kako kaže, parametar na koji smo najosjetljiviji.

Uskoro će naše područje ući u period sezonske gripe, napominje naš sagovornik, podsjetivši da je svake godine, kada je bio na čelu nadležne službe u Kantonalnoj bolnici Zenica početkom oktobra bio formiran tim za sprečavanje gripe.

Nadam se da će to biti nastavljeno pri čemu taj tim ima zadatak da prati kretanje stanja sa gripom u svijetu, obezbijeđuje vakcine, priprema stanovništvo i vodi kampanju koja mora biti puno uspješnija“, ističe dr. Drljević.

Smatra da se u BiH mora povećati stepen vakcinacija protiv sezonske gripe sa dosadašnjih 1 do 2 posto na barem 5 do 6 posto, jer je u Evropi 10 do 30 posto.

Infektolog Drljević takođe naglašava da sebi ne možemo dozvoliti da istovremeno imamo COVID i gripu u povećanom obimu sa epidemijskim razmjerama, onda bi to bio veliki problem, a rješenje je vakcinacija protiv gripe i provedba mjera koje su bile aktuelne i koje su se pokazale efikasnim u doba COVID-a. (Š. B.)