RMU Zenica: Devet godina od rudarske tragedije u jami Raspotočje

FOTO: Zenicainfo.ba

Danas se navršava devet godina od rudarske nesreće u jami Raspotočje Rudnika mrkog uglja Zenica, u kojoj su, od posljedica gorskog udara, živote izgubila petorica rudara: Mehmedalija Halilović, Mehemed Dizdarević, Hajrudin Bradarac, Fejzo Isaković i Fahir Halač.

Njihova imena ispisana su na spomen-obilježju u krugu pogona Raspotočje, na kojem su ispisana i imena poginulih rudara u tragediji od 12. maja 1982. godine.

Sjećanje na ove dvije rudarske nesreće, obilježava se od prije nekoliko godina 12. maja polaganjem cvijeća, te odavanjem počasti učenjem fatihe i minutom šutnje, na spomen- obilježju u Raspotočju.

U kobnom incidentu sa metanom, u četvrtak, 4. septembra 2014. godine u popodnevnim satima oko 16.30 na desetine rudara je teže ili lakše povrijeđeno. Grupa do 34 rudara ostala je zarobljena na dubini od 800 metara. Dan kasnije iz jame je evakuisano 29 rudara.

Tri dana od nesreće, iz jame su izvučena tijela četvorice, a sljedećeg dana u večernjim satima i tijelo petog stradalog rudara.

U ponedjeljak, 8. septembra obavljena je kolektivna dženaza a nakon toga i pojedinačne dženaze i ukop poginulih rudara na mjesnim grobljima u Vrselju, Ponirku, Poratju i gradskom groblju Prašnice.

U pogonu Raspotočje položeno je cvijeće na spomen-obilježje poginulim rudarima u prisustvu članova Uprave Rudnika, porodica poginulih rudara, predstavnika „Elektroprivrede“ BiH kao i Sindikata radnika rudnika u Federaciji BiH. (Š. B.)