Da li je uzaludna nova analiza vode iz rijeke Bosne?

FOTO: Zenicainfo.ba

U prethodna dva eko incidenta na rijeci Bosni, u januaru i junu ove godine nadležne institucije su radile analizu vode iz rijeke Bosne.

Nijedna analiza nije pokazala niti dokazala da je voda zagađena i opasna po zdravlje ljudi i životinja. Hoće li analiza vode iz rijeke Bosne i nakon najnovijeg incidenta i velikog pomora ribe od 27.08. biti uzaludna?

Mi do sada imamo informaciju o samo jednoj analizi, to je incident iz januara. Mi smo dobili rezultate iz laboratorije Agencije za sliv rijeke Save i ti su rezultati u najmanju ruku nelogični zato što je voda čišća ispod nego uzvodno od ispusta i mi smo se obratili Agenciji da nam pojasni te rezultate međutim dobili smo odgovor da se odbija pristup informacijama bez obrazloženja. Za drugi incident tražili smo informaciju, ovo što je bilo u junu, tražili smo informacije od inspekcije. Inspekciji do 10. augusta, znači nekih dvadeset dana nakon incidenta, Agencija rijeke Save još nije dostavila rezultate ispitivanja. Tako da mi ih još uvijek nemamo. Čekati ćemo i ove rezultate, izgleda vjerovatno, nekoliko mjeseci i kad dobijemo rezultate opet je pitanje da li su oni upotrebljivi, šta će oni pokazati. Mi smo stvarno izgubili svako povjerenje u brojne institucije u Bosni i Hercegovini,  od Zavoda za javno zdravstvo, od akreditovanih laboratoriija, laboratorije koje nisu ni privatne nego su u javnom vlasništvu i takve laboratorije se ponašaju bahato. Ja ne znam šta više uraditi. Tužilaštvo odbija sve prijave zato što nema dokaza. Pa kako ćemo obezbijediti dokaze ako nemamo te laboratorije“, rekao je Samir Lemeš, Eko forum Zenica.

Podsjećamo da je od prije dva dana prema riječima Mirne Poljac, potparolke Tužilaštva ZDK dežurni kantonalni tužilac obaviješten o navedenom događaju 27. augusta 2023. godine. Uviđaj na licu mjesta su obavila ovlaštena lica MUP-a ZDK , te su izuzeti uzorci vode iz rijeke i uzorci uginulih riba, koji će biti poslani na analizu i nakon što Kantonalno tužilaštvo ZDK zaprimi rezultate ovih analiza biće donesena tužilačka odluka. (T. B.)