Nacionalni identitet, kultura, različitosti teme tribine “Bošnjaci, prije svega”

Pitanje nacionalnog identiteta, pitanje kulture i različitosti teme su o kojima se diskutovalo na tribini „Bošnjaci, prije svega“ koja je održana u sklopu manifestacije „Lastavica 2023“.

Tribinu je organizovala Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“ Zenica u saradnji sa Medžlisom islamske zajednice Zenica.

I 30 godina nakon ratnih dešavanja postojanje Bošnjaka kao naroda danas se itekako dovodi se u pitanje. Na održanoj tribini diskutovalo se o pitanju identiteta, gdje je on danas i koliko nam je zapravo on važan.

U posljednje vrijeme svjedočimo jednom sistemskom, ne sporadičnom, nego sistemskom i artikulisanom napadu na bošnjaštvo. To je ništa nego jedan perifini način invalacije i pokušaj da se kaže kako treba jedna nova nominacija tobože Bošnjacima da bi Bosna i Hercegovina uspjela. Bosna i Hercegovina svakako uspijeva sa ovakvim statusom ovakvim kakvim ima i sa ovakvom podjelom za kakvu nisu bili Bošnjaci po etničkom principu, ali vjerujte sa onom jednom trećinom ovlaštenja koju Bošnjaci imaju u ovakvom ustavnom-pravnom okviru, u ovakvoj Bosni i Hercegovini i sa ovakvim ovlaštenjima, kakva nikada nisu imali u prošlosti, izuzmemo li period srednjovjekovne Bosne Bošnjaci upravljaju političkim tokom BiH“, istakao je Ajdin Huseinspahić, predsjednik BZK „Preporod“ Zenica.

To nije pitanje trenutka niti pitanje određenog konteksta jer identitet nije samonikla kategorija, to je kategorija koja se nadograđuje, ona je u stalnim mutacijama i tako dalje… I zbog toga drži pitanje identiteta, kulturnog identiteta Bošnjaka univerzalno važnim“, naveo je muftija zenički hafiz profesor doktor Mevludin Dizdarević.

U odveć politički zatrovanom društvu živi narod Bosne i Hercegovine. Kao pozitivan primjer suživota i različitosti djeluju nacionalna društva koja pokazuju da se mogu i moraju prihvatati različitosti. A kao pozitivan primjer prihvatanja različitosti drugoga, ali i očuvanja svog identiteta jeste upravo i Lastavica.

Lastavica je jedan od takvih događaja i ona je kontinuirani kontinuitet Bosne i njenih ljudi jedinstva u razlikama i različitostima da se u njoj spaja istok i zapad“, kazao je Mustafa Spahić, sociolog.

„Voljeti sebe – poštovati drugoga“ trebao bi da bude moto svim narodima na planeti Zemlji, a možda bi i jedino tako napokon svi mogli biti isti, sretni i zadovoljni. (A.S.)