„NEpodobni i NEzaposleni“: Krivična prijava zbog neisplaćene, a obećane naknade nezaposlenima u ZDK

FOTO: Zenicainfo.ba

Neformalna grupa građana „Nepodobni i Nezaposleni“ organizovala je danas konferenciju za medije povodom pokretanja postupka krivične prijave sa ciljem rješavanja problema neisplaćene obećane naknade velikom broju nezaposlenih lica, koja su se nalazila na evidenciji JU Služba za zapošljavanje ZDK.

Naknada je, po Odluci Vlade Federacije BiH od 08.12.2022. godine, trebala biti isplaćena nezaposlenima najkasnije do kraja 2022. godine od strane JU Služba za zapošljavanje ZDK, a na temelju Uredbe o podršci stanovništvu usljed rasta indeksa potrošačkih cijena. Veliki broj nezaposlenih u ZDK, koji se nalaze na evidenciji Službe za zapošljavanje ZDK naknadu do danas nisu dobili.

Trenutno smo u procesu pokretanja krivične prijave protiv odgovornih lica u JU Služba za zapošljavanje ZDK. Na ovaj korak smo se odlučili s obzirom da sumnjamo na zloupotrebu položaja čime su nezaposlena lica u ZDK, kako trenutno raspolažemo, njih oko 2.500 je oštećeno za tu jednokratnu novčanu pomoć“, rekla je Medina Juhić, predstavnica neformalne grupe građana „NEpodobni i NEzaposleni“.

Predstavnice neformalne grupe „NEpodobni i NEzaposleni“ obraćale su se svim relevatnim institucijama u Zeničko-dobojskom kantonu, ali i u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Sastanak smo održali i sa federalnim Zavodom za zapošljavanje jer su oni kao neko krovno tijelo sa tim kantonalnim službama za zapošljavanje i sve kantonalne službe za zapošljavanje koriste jedan te isti sistem. Oni su nam rekli da nije moguće da samo greška u sistemu se desi u Zeničko-dobojskom kantonu, kako se nije desilo u Tuzli, u Mostaru ili nekom drugom“, rekla je Jasmina Osmančević,  predstavnica neformalne grupe građana „NEpodobni i NEzaposleni“.

Novac za naknade, u iznosu od 100 KM po osobi, je prethodno doznačen kantonalnim službama za nezaposlene od strane Vlade Federacije BiH i za njih 2.500 nikada nije isplaćen. (T.B.)