Mašinski fakultet Zenica: Održano Savjetovanje o energijskoj efikasnosti u privredi

Danas je na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Zenici u organizaciji Centra za energetsku efikasnost održano savjetovanje pod nazivom “Savjetovanje o energijskoj efikasnosti u privredi”.

Ovo savjetovanje je bila prilika za sve zainteresovane strane da se okupe i razmijene znanja, iskustva i najbolje prakse u oblasti energetske efikasnosti.

Ovo je dokaz da mi na univerztetu nismo pogriješili što smo otvorili Centar za energetsku efikasnost iz više razloga. Prvi je da na neki način uspostavljamo saradnju sa privredom, sa realnim sektorom, sa institucijama i oni kroz ove seminare imaju priliku da prezentiraju svoje stavove, svoja razmišljanja po pitanju energetske efikasnosti. Drugi bitan faktor jeste što kroz uspostavljanje te saradnje mi motivišemo te ljude iz realnog sektora i iz institucija da upisuju drugi i treći ciklus na Univerzitetu u Zenici i sutra mogu postati dio akademske zajednice za ovu naučnu oblast“, rekao je Jusuf Duraković, rektor Univerziteta u Zenici.

Centar za energetsku efikasnost ima za cilj da promoviše svijest o energetskoj efikasnosti i pruži podršku privrednim subjektima u optimizaciji njihovih energetskih procesa.

Ono što je najvažnije je da vidimo u ovom momentu koliko i kakve korake poduzima privreda budući da nam nadolazi ugljikova taksa, posebno za proizvode koji su orijentisani ka izvozu. Druga stvar da vidimo šta proizvođači opreme rade na poboljšavanjima i da te svoje inovacije predstave danas,a ono što je najvažnije za nas Univerzitet i Mašinski fakultet je koliko mi možemo pomoći privredi budući da jstotimu miliona konvertibilnih maraka je predodređeno za direktan paket energijskih projekata koji se tču saradnje univerziteta i privrede sa jedne strane. On kad se raspakuje dakle ostane mnogo posla za tu našu zajedničku skupnu saradnju“, rekao je Nusret Imamović, rukovodilac Centra za energetsku efikasnost Univerziteta u Zenici.

Kroz ovo savjetovanje se želi podići svijest o važnosti energetske efikasnosti u privredi i zajednički raditi na stvaranju održivih i ekonomski isplativih rješenja. (T. B.)