Biro rada: Nastavljen trend pada nezaposlenih

FOTO: Zenicainfo.ba

Na kraju maja mjeseca na evidenciji Biroa rada Grada Zenica na ovom prostoru bile su 16.923 nezaposlene osobe, što je za 550 osoba manje nego krajem aprila, saznali smo u pomenutom Birou.

Tako je u prošlom mjesecu nastavljen trend smanjenja nezaposlenosti na ovom prostoru, čemu su doprinijeli aktuelni programi sufinansiranja samozapošljavnja i zapošljavanja, kada smo registrovali zaista veliki interes poslodavaca i nezaposlenih za pokretanje vlastitog biznisa i većina tih mjera je u fazi potpisivanja ugovora, a dobar dio je i u fazi realizacije prvih tranši sufinansiranja“, rekao nam je Saudin Burić, rukovodilac zeničkog Biroa rada.

Trenutno je aktuelna mjera „Tražim poslodavca“ u kojoj nezaposlene osobe, koje su se prijavile na evidenciju zeničkog Biroa sa vaučerom prilikom prijave traže poslodavca, kojem treba određeni profil radnika.

U strukturi nezaposlenih najviše, njih 35,4 posto, bilo je sa srednjom stručnom spremom treći stepen, zatim sa nižom kvalifikacijom i bez nje 30,1 posto, sa srednjom spremom četvrti stepen 27,6 posto, a najmanje nezaposlenih bilo je sa višom i visokom stručnom spremom 6,9 posto“, kaže rukovodilac Biroa rada Grada Zenica, napominjući da je zdravstveno osiguranje putem Službe za zapošljavanje ostvarilo 15.411 osoba, odnosno 91 posto od ukupno evdientiranih nezaposlenih. (V. J.)