MUP ZDK radi na prevenciji saobraćajnih prekršaja u lokalnoj zajednici

FOTO: Zenicainfo.ba

I pored velikih napora i aktivnosti policijskih službenika MUP-a ZDK na kažnjavanju nesavjesnih vozača, oduzimanju vozila i podnošenja krivičnih prijava nadležnim tužilaštvima podaci o broju saobraćajnih prekršaja su i dalje zabrinjavajući na području Zeničko-dobojskog kantona.

Svi radarski sistemi na području Zeničko-dobojskog kantona su tokom 2022. godine ukupno evidentirali 70.235 prekršaja prekoračenja brzine kretanja vozila, što je povećanje za više od 6000 prekršaja nego u 2021. godini i ukupna moguća naplativost ovih prekršaja iznosi 5.247.804,00 KM. U okviru projekata „Rad policije u zajednici“ ali i drugih aktuelnih projekata, policijski službenici provode preventivne akivnosti na edukaciji ciljnih grupa školske populacije, ali i mališana u predškolskim ustanovama putem interaktivnih radionica koje su prilagođenje njihovom uzrastu preko policajaca koji djeluju u okviru ovih projekata sa ciljem unapređenja sigurnosti djece u saobraćaju.

Pored ovih aktivnosti Uprava policije MUP ZDK svakodnevno analizira podatke vezano za saobraćajne nezgode odnosno za kritična mjesta na putevima širom kantona, te mapira takve lokacije na koje također postavlja saobraćajne patrole koje pored preventivnih aktivnosti provode i represivne aktivnosti posebno prema vozačima koji upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola, koji upravljaju vozilom bez položenog vozačkog ispita, tehnički neispravnim vozilom. Također se tretiraju vozači početnici koji su također sa aspekta, sigurnosnog rizika vrlo čestu učesnici u saobraćajnim nezgodama te na taj način i pored te represivne funkcije ona ima i preventivnu aktivnost“, izjavio je Elvedin Fišek, službenik za odnose sa javnošću MUP ZDK.

Prema podacima koje smo dobili iz Odsjeka za odnose sa javnošću, analitiku i planiranje u periodu od 2015. godine do 01.06.2023. godine, policijski službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona su privremeno oduzeli ukupno 1.005 motornih vozila od višestrukih povratnika u izvršenju saobraćajnih prekršaja ili krivičnih djela.

Putem pravosnažnih presuda 132 motorna vozila su uništena, 180 vozila je prodato ili predato na korištenje drugim institucijama ili organizacijama, dok se 198 vozila trenutno nalazi na zakupljenom prostoru za deponovanje privremeno oduzetih vozila u Zenici ili na parking prostorima policijskih stanica širom Zeničko-dobojskog kantona, a 495 vozila je vraćeno vlasnicima. Prema svim navedenim podacima nameće se logičan zaključak da pored kazni u prevenciju se trebaju uključiti i druge organizacije i pojedinci iz lokalne zajednice i uporno raditi, zajedno sa policijom na edukaciji mladih kako bi se broj saobraćajnih prekršaja sa većom materijalnom štetom i ljudskim žrtvama smanjio. (T. B.)