Zakon o kontroli duhana stupa na snagu za dva dana

Za dva dana na snagu će stupiti Zakon o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje u Federaciji BiH.

Iako je zakon na snagu stupio prošle godine i dalje je mnogo nejasnoća u vezi sa primjenom zakona. Gdje će se moći pušiti, a gdje ne, da li će se moći pušiti elektronske cigarete ili ne, koji prostori će biti određeni za pušače? Jesmo li dobili zakon kao u evropskim zemljama ili nešto nalik tome? Za N1 govorili su Samir Ibišević, predsjednik Udruženja „Progresivni Razvoj Organizacija i Individua“ i zagovornik kontrole upotrebe duhana i dr. Aida Ramić Čatak, koordinatorica za kontrolu duhana iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Sagovornici kažu sa je zakon u konačnici je vrlo dobro harmoniziran sa okvirnom Konvencijom SZO-a s tim da je on donekle oslabljen amandmanima.

Djelimično, zakon je oslabljen sa usvajanjem amandmana. To se odnosi u mogućnost da se u ugostiteljstvu u određenim prostorima dozvoli pušenje i konzumiranje elektronskih cigareta. Nisu svi objekti ugostiteljski i nije svima data ta mogućnost. Data je onim objektima u kojima se ne poslužuje hrana i to je u amandmanima usvojeno. Zakon je predvidio ovu proceduru da se usvoji pravilnik o prostorijama za pušenje i ventilacijama. Rok je godinu dana da se poslovanje takvih objekata prilagodi zakonu”, kaže Ibišević.

Ibišević kaže da ovisi o površini uslužnog prostora i ugostiteljskog objekta da li će se odvojiti prostor za pušače ili ne pušače i odluku donosi vlasnik.

Ovaj zakon želi djelovati na svijest ljudi da svoje prostore usklade s najboljim praksama. Zakon se ne odnosi samo na ugostiteljske objekte, tu su škole, bolnice i vrtići. Oni su puno brojniji. Zakon na svim radnim mjestima zabranjuje pušenje. Jedini izuzeci od toga su ugostiteljski objekti gdje se poslužuje hrana ili bolnice gdje nije moguće da pacijenti izlaze vani zbog svoh psihičkog stanja, zatvori i zračne luke. Ti prostori predviđaju mjesta za pušenje”, kaže.

Aida Ramić Čatak dodaje kako nisu oni krivi već parlamentarci koji su usvojili ovaj zakon sa amandmanima.

“Rijetko koji zakon je imao izvrsno zdravstveno obrazloženje. Šta su posljedice pušenja, preko 10. 000 umrlih kao posljedica pušenja. Niko nikome nije naredio da prestane sa konzumiranjem duhana, ali treba ograničiti to u zatvorenim prostorima. Imate Hrvatsku i Srbiju koji su kao mi išli u fazama i sad oni razmišljau da se uvede kompletna zabrana. Nije problem u nama. Imali smo podršku javnosti. Uz nas su bili neki ugostitelji koji nisu čekali ovaj zakon i slijedili su praksu zabrane pušenja”, kazala je. (Akta.ba)