ZENICA: Program obilježavanja Dana policije ZDK

Polaganjem cvijeća na centralno spomen obilježje poginulih policajaca odbrambeno-oslobodilanog rata 1992-1995. sa područja Zeničko dobojskog kantona ispred sjedišta Ministarstva unutrašnjih poslova u Zenici, te odavanjem počasti, učenjem fatihe i minutom šutnje,otpočeo je današnji program obilježavanja 15. maja-Dana Policije ZDK.

Cvijeće su položile delegacije porodica poginulih policajaca,Uprave MUP-a,Sindikata policije i Odreda policije Manevar.

U prigodnom obraćanju, policijski komesar Uprave policije MUP-a ZDK, Rusmir Šišić je ukazao, da je ovo spomen obilježje otvoreno prošle godine, trebalo biti izgrađeno znatno ranije.

“Naša je obaveza da se sjećamo svih naših žrtava,naših kolega,znači društvo koje ne vodi brigu i ne gaji kulturu sjećanja na svoju prošlost i istoriju,obično mu se ta istorija vrati u najgorem slučaju”, kazao je komesar Šišić.

U Bosanskom narodnom pozorištu Zenica u prisustvu brojnih zvanica i gostiju priređena je svečana akademija,na kojoj su o rezultatima u radu policije govorili komesar Rusmir Šišić i ministar MUP-a Benjamin Sinanović.

– U svojim obraćanjima su istakli da ostaje zadatak borba protiv svih oblika kriminala i korupcije, očuvanje javnog reda i mira, podizanje stepena bezbjednosti, kao i dalje ulaganje u opremu.

Najzaslužnijim organizacionim jedinicama MUP-a ZDK kao i pojedincima uručena su ovogodišnja priznanja i nagrade,a ustanovama i institucijama, koje daju doprinos radu policije uručene su zahvalnice.

Zlatnu policijsku značku dobio je samostalni inspektor Šaban Smriko, šef Odsjeka za borbu protiv zloupotrebe opojnih droga Uprave policije  MUP-a ZDK.

U okviru obilježavanja Dana policije ZDK u proteklom periodu u više općina i gradova ovog kantona održana su takmičenja u više sportskih disciplina. (Š.B.)