Kasumović: Vlada će se praviti bez nas, ne želimo varati građane

Jučer održana sjednica Skupštine Zeničko-dobojskog kantona uzburkala je odnose unutar aktuelne koalicije, koja čini većinu u ovoj Skupštini.

Nakon što su zastupnici većinom glasova podržali finansijski i revizorske izvještaje Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK, bilo je to razlogom najave izlaska iz aktuelne većine stranke BHI-KF, a sjednica Skupštine je prekinuta zbog nedostatka kvoruma.

Nakon što je dio vladajuće većine u Skupštini ZDK uz opoziciju juče podržao Izvještaj o finansijskoj reviziji ZZO ZDK, čiji je direktor Omer Škaljo, lider stranke BHI-KF i aktuelni gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović najavio je da ova stranka neće biti dio koalicije koja čini većinu u ZDK, navodeći među razlozima takve odluke nedosljednost predstavnika potpisnika koalicije.

“Prije svega neprincipijelno je da Ured za reviziju FBiH nađe desetine nepravilnosti i nezakonitosti u tom izvještaju, a napravi se koalicija SDA, SDP, DF i HDZ, koji glasaju kao da ništa nije bilo. Svi smo mi u izbornoj kampanji se obavezali da ćemo pokušati ispraviti sve greške. Očigledno ovdje se radilo o kupovini određenih stranaka. BHI ostaje dosljedna sebi”, kazao je Fuad Kasumović, predsjednik BHI-KF, najavivši u naredna dva dana sastanak predsjedništva ove stranke na kojem će biti odlučeno o narednim koracima.

Upitan šta će ovakava odluka, ukoliko bude potvrđena i na predsjedništvu ove stranke, značiti za dalje funkcionisanje Vlade ZDK, obzirom da premijerka Amra Mehmedić, kao i minister Vinko Marić dolaze na prijedlog BHI-KF, Kasumović je rekao – “Vlada će se praviti bez nas, apsolutno nas neće zanimati, jer mi ne želimo varati građane”, izričit je bio Kasumović.

Mediji su jučer prenijeli i vijest da je zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH Kenan Uzunović napustio BHI-KF Fuada Kasumovića te pristupio Klubu NES-a u Parlamentu Federacije BiH, što su iz ove stranke i potvrdili u svom saopćenju za javnost. Međutim, Kasumović tvrdi da to nije tačno.

“Ja sam se čuo s njim odmah juče kad mi je neko to javio i jutros mi je to potvrdio, on odgovorno tvrdi da nije i da nema veze s tim, da je bio na nekoj tribini. Vjerujte da ne znam. BHI- KF je skup slobodnih građana i ko god smatra da mu je negdje bolje, ja nemam nikakvu tegobu, ko god hoće da ide”, ističe Kasumović.

Kenan Uzunović nije odgovarao na naše telefonske pozive, putem kojih smo htjeli dobiti i njegov komentar na nastalu situaciju.

Podsjetimo, većinu u Skupštini ZDK pored BHI-KF čine i SDP, DF, NAŠA stranka NIP, HDZ i zastupnica NES-a Almina Sivić.  (M.H.)