Održan Dan otvorenih vrata Univerziteta u Zenici

Danas je u Kampusu Univerziteta u Zenici održan Dan otvorenih vrata. U prelijepom ambijentu Kampusa oko više stotina učenika srednjih škola iz cijelog Zeničko-dobojskog kantona imalo je priliku informisati se o uslovima studiranja na zeniškom univerzitetu, kao i posjetiti laboratorije i učionice, te razgovarati sa kolegama studentima i profesorima.

Univerzitet u Zenici je ove godine poduzeo niz aktivnosti na promociji kako bi učenici srednjih škola dobili što više informacija u studijskim programima koje mogu izabrati. U okviru tih aktivnosti timovi su posjetili srednje škole u Zeničko-dobojskom i Srednjobosanskom kantonu, a delegacija nastavnika boravi i u Crnoj Gori i Sanđaku gdje promovišu univerzitet.

Danas imamo sjednicu Senata gdje ćemo utvrditi kvotu i poslati prema osnivaču i na prvi ciklus smo odlučili da upišemo 995 studenata. Ja očekujem da će biti bolji odziv potencijalnih studenata ove godine u odnosu na prošlu godinu iz poznatih razloga dešavanja Klaster afere na privatnim univerzitetima tako da očekujem povećanje bar preko 700-750 potencijalnih studenata za naš univerzitet”, kazao je prof.dr.sc. Jusuf Duraković, rektor Univerziteta u Zenici.

U svom obraćanju budućim studentima, Rektor je predstavio najzanimljivije studijske programe svakog fakulteta i pozvao maturante da ostanu u Bosni i Hercegovini i izaberu neki od mnogobrojnih studijskih programa na Univerzitetu u Zenici.

Danas srednjoškolci imaju priliku da se upoznaju sa svim fakultetima, sa svih osam organizacionih jedinica Univerziteta u Zenici. Univerzitet Zenici nudi različite pogodnosti za student, naročito srednjoškolce koji su iz Zeničko-dobojskog kantona. Što se tiče mene kao predsjednika studenata smatram  da studenti trebaju da se upisuju na ovaj univerzitet da rade na poboljšanju ovog univerziteta to jest da djeluju u našoj lokalnoj zajednici kao studenti koji su odavdje sa ovih prostora”, rekao je Faris Preljević, predsjednik Unije studenata Univerziteta u Zenici.

Aktivnosti promocije Univerziteta u Zenici se nastavljaju i dalje. (T.B.)