U četvrtak premijera predstave „Drama o Mirjani i ovima oko nje“

Povodom premijerne izvedbe predstave „Drama o Mirjani i ovima oko nje“ prema tekstu Ivora Martinića, u režiji Nermina Hamzagića i u koprodukciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica sa XXVI međunarodnom kulturnom manifestacijom „Zeničko proljeće“ u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica je danas održana konferencija za medije.

Premijerna izvedba ove predstave je zakazana za četvrtak, 27. april u 19.30 sati u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica. Na konferenciji za medije su govorili: direktor Bosanskog narodnog pozorišta Zenica Miroljub Mijatović, umjetnička rukovoditeljica Lajla Kaikčija, reditelj predstave Nermin Hamzagić, glumice i glumci iz predstave: Snežana Vidović, Tamara Miličević-Stilić, Faketa Salihbegović-Avdagić, Selma Mehanović i Saša Handžić.

Direktor Bosanskog narodnog pozorišta Zenica Miroljub Mijatović je istakao da je ovo 755. premijerna izvedba u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica, ali i prva saradnja sa rediteljem Nerminom Hamzagićem. Mijatović je istakao i zanimljivost da u Bosni i Hercegovini do prošle godine nije postavljen niti jedan tekst Ivora Martinića, te da je u kratkom vremenskom periodu ovo već drugi Martinovićev tekst koji je postavljen na scene bh. pozorišta.

Umjetnička rukovoditeljica Lajla Kaikčija je izrazila radost zbog saradnje sa rediteljem Nerminom Hamzagićem, ali i zbog postavljanja teksta Ivora Martinića. Prema riječima Kaikčije, ovaj Martinićev dramski tekst je jedan od najnagrađivanijih, te je iznimna radost da je nakon regionalnih izvedbi ovaj tekst doživio i bosanskohercegovačku premijeru u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica. Kaikčija je istakla i važnost tematiziranja položaja žena u društvu o kojem progovara ova predstava.

Reditelj predstave Nermin Hamzagić se zahvalio na prilici da radi u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica. Kako je kazao, ovaj tekst je prije sedam godina režiran na Akademiji scenskih umjetosti u Sarajevu, ali je ovo prva profesionalna predstava u Bosni i Hercegovini prema ovom Martinovićevom tekstu. Hamzagić je istakao važnost njegovanja domaćeg i regionalnog dramskog teksta, što je već dugi niz godina praksa Bosanskog narodnog pozorišta Zenica za šta se nada da će se takva praksa i nastaviti.

U predstavi igraju: Snežana Vidović, Tamara Miličević-Stilić, Faketa Salihbegović-Avdagić, Enes Salković, Selma Mehanović, Saša Handžić, Uranela Agić i Benjamin Bajramović. Dramaturgiju predstave potpisuje Asja Krsmanović. Scenografija je povjerena Sabini Trnki, a kostimografija Irmi Saje. Za muziku predstave potpisuje Enes Zlatar.

Reprizne izvedbe ove predstave su zakazane 9. i 10. maja u 19.30 sati u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica.