Aktivnosti policije na obezbjeđenju protestnog okupljanja rudara u Zenici

Nakon što su rudari Rudnika mrkog uglja u Zenici stupili u štrajk, zbog neisplaćenih plaća i naknada za topli obrok, Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona formirala je štab, čiji zadatak je da koordinira aktivnosti policijskih službenika na obezbjeđenju protestnih okupljanja, te prevenira nezakonito ponašanja svih učesnika u protestima, saopštavaju iz Odsjeka za odnose sa javnošću, analitiku i palniranje MUP-a ZDK.   

S tim u vezi, angažovan je potreban broj policijskih službenika, koji su vršili obezbjeđenje okupljanja u prostoru Rudnika mrkog uglja u Zenici, kao i ispred zgrade Gradske uprave u Zenici.

Danas, nakon što se grupa okupljenih rudara uputila u pravcu mjesta Perin Han, Grad Zenica, došlo je do blokade saobraćaja na magistralnom putu M-17. Službenici policije su u okviru saobraćajnog obezbjeđenja osigurali alternativno odvijanje saobraćaja regionalnim i lokalnim putevima.

U 15.45 minuta došlo je do mirnog razilaženja učesnika protesta, te je uspostavljeno normalno odvijanje saobraćaja na navedenoj dionici.

Prilikom obezbjeđenja protestnog okupljanja nisu zabilježeni incidenti, niti slučajevi narušavanja javnog reda i mira. Također nije bilo ugrožavanja sigurnosti učesnika protesta od strane  drugih lica.

Policijski službenici Uprave policije MUP-a ZDK su i dalje na terenu radi praćenja bezbjedonosne situacije, te preduzimanja mjera i radnji iz svoje nadležnosti, saopšteno je iz Odsjeka za odnose sa javnošću, analitiku i palniranje MUP-a ZDK.