Zenički komorati istrajni u zahtjevima

Rudari zeničkog Rudnika mrkog uglja nastavili su proteste i danas, blokiravši Magistralni put M 17 na ulazu u Zenicu.

Nakon neprospavane noći i cjelodnevnog protesta, zenički komorati su danas samoinicijativno napustili plato ispred Gradske uprave, gdje su proveli noć, uputivši se prema Perinom Hanu u Zenici. Zenički rudari probili su policijske kordone i blokirali odvijanje saobraćaja na magistralnom putu M17 na kružnom toku na ulazu u ovaj grad, kao i na Autoput A1.

Sindikalni odbor je od prošlog petka bio na raspolaganju svima, sve smo kumili i molili da nas prime da se ovo završi do jutros do 10 h, danas sam ovdje kao rudar. Ja sam opet spreman da pregovaramo, da se nađe rješenje ovoga problema”, kazao je Elvedin Avdić, predsjednik Sindikata RMU Zenica.

Sami rudari su očajni, gladni i iscrpljeni, čekaju rješenje nastale situacije i svoju mukotrpno zarađenu platu i topli obrok za februar. Desetak ih je od ponedjeljka štajkovalo glađu, ali su na nagovor svojih porodica jutros štrajk glađu odlučili prekinuti.

U  razgovoru s policijom dali su obećanje da neće napadati privatnu imovinu gradonačelnika Fuada Kasumovića, obzirom da se blokada nalazila u neposrednoj blizini njegove kuće, na kojoj su jutros osvanuli prijeteći grafiti.

Kako bi se mogao čovjek osjećati u ovim trenutcima, nego ogorčeno i ojađeno. Bio sam borac u ratu i borio se za ovu državu, ali ne ovu i ovakvu državu”, kazao je Azrudin Varda, rudar u RMU Zenica.

Zahtjevi rudara Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Zenica, predvođenih predstavnicima Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije Bosne i Hercegovine i danas su jasni. Ključ rješenja, istakao je predsjednik ovoga Sindikata Sinan Husić vide kod gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića, od kojeg očekuju da deblokira račune Rudnika te sklapanje dogovora sa Vladom FBiH, Elektroprivredom BiH, RMU Zenica.

Iako su bili najavili da će i noćas noć provesti pod otvorenim nebom na blokiranoj petlji magistralnog puta M17, rudari su se ipak u popodnevnim satima povukli, saobraćaj je normalizovan, ali zenički komorati i dalje nastavljaju sa radničkim neposluhom. ( M.Hurem )