U prostorijama Bosanskohercegovačke inicijative – Kasumović Fuad održana press konfernecija povodom štrajka rudara

Ovu press konferenciju sazvali smo da skrenemo pažnju na situaciju, u kojoj su se našli naši sugrađani, uposlenici Rudnika mrkog uglja Zenica, koji su u štrajku već osmi dan“, rečeno je na početku ove konferencije za novinare.

Mi osuđujemo sve one, koji su doveli Rudnik u ovu situaciju i kao stranka jučer smo pokazali svoje opredjeljenje i na Gradskom vijeću, gdje smo kao predvodnici većine usvojili zaključke, kojima smo obavezali Gradsku upravu da u što kraćem roku riješi problem sa Rudnikom i pismom, koje smo jučer kao dio parlamentarne većine u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije uputili Vladi Federacije, Minisatrstvu energetike, rudarstva i industrije i Koncernu Elektroprivrede da u što kraćem roku riješi problem, koji je nastao, odnosno da s obzirom na rekordnu dobit kojom se Koncern Elektroprivrede hvali, riješi problem kako Rudnik Zenica više nikada ne bi bio u ovoj blokadi, u kojoj se danas našao. Ovo je već 17. blokada rudnika od 2007. godine i od 2016. godine, kada je na čelo Grada došao Fuad Kasumović račun je bio blokiran deset puta i svih deset puta potpisan je protokol kojim je dogovreno da se riješi problem Rudnika mrkog uglja Zenica, a koji je Elektroprivreda prekršila i samim tim prevarila gradobnačelnika i Gradsku upravu i zbog toga uputili smo zahtjev da u što kraćem roku riješe novonastalu situaciju. Ukoliko to ne riješe već na narednoj sjednici ćemo pokrenuti pitanje njihove odgovornosti i institucionalno ih obavezati da ovaj problem riješe“, kazao je Kenan Uzunović, zastupnik u Parlamentu Federacije.

Zastupnica u Skupštini ZDK, Sanja Renić, govorila je o trenutnoj sigurnosnoj situaciji i remećenju javnog reda i mira. „Interesantno je da se na snimcima čuju mnoge prijetnje i pozivi na linč što je izazvalo strah kod građana i svih nas da se po prvi put dogodi ovakva manipulacija rudara, da ne idu protestvovati pred institucije, koje su odgovorne već pred institucijama i privatnim kućama, što je po prvi put u historiji.Kada se sagledaju sve ove prijetnje i Nerminu Nikšiću i Dini Konakoviću mislim da je ovo orkestrirani pokušaj da se manipuliše najslabijim, a to su rudari i mislim da će se i u budućnosti nastaviti isto i pozivam građane da shvate da u ovom problemu jedino je odgovorna Vlada Federacije BiH“, kazala je Renić.

Na pitanje novinara zašto rudari samo spominju ime Fuada Kasumovića, ako je već deset protokola prekršeno od strane Rudnika i Elektroprivrede, Uzunović je odgovorio.

To je i za mene poražavajuća činjenica jer sam bio upoznat u ranijem periodu šta se sve dogovaralo sa sindikatom rudnika i sa prijašnjim direktorima Rudnika. U ovom gradu se na žalost izmijenjalo šest ili sedam direktora i neka je sramota sve one nadležne u Rudniku, koji su ove ljude poslali pred Gradsku upravu, odnosno pred kuću gradonačelnika Grada Zenice, jer oni su svjesni sigurno ko je krivac za ovo i gdje treba da traže odgovore na postavljena pitanja. Gradonačelnik nije kriv u ovoj situaciji, kriv je koncer Elektroprivrede, kriv je menadžment Rudnika, koji je proteklih godina konstantno kršio sve sporazume koje je potpisao sa gradom Zenica“, zaključio je Uzunović. (N.Glibo)