Predstavljeni primjeri dobre prakse dualno organizovanog stručnog obrazovanja na prostoru ZDK

Privredna komora ZDK danas je u Zenici organizovala Simpozij „Svjetionici stručnog obrazovanja“, tokom kojeg su predstavljeni primjeri dobre prakse u sklopu dualno organizovanog stručnog obrazovanja na prostoru ZDK.

Simpozij je jedna od projektnih aktivnosti u okviru projekta uređenja zakonodavnog okvira za integraciju dualno organiziranog stručnog obrazovanja, kojeg Privredna komora ZDK provodi na prostoru ovog kantona u saradnji sa kantonalnim Ministarstvom za obrazovanje i njemačkom organizacijom GIZ.

„Cilj današnjeg skupa jeste zapravo da pruži poticaj za organizaciju praktične nastave kod poslovnih subjekata i za partnersku saradanju sa srednjim stručnim i tehničkim školama na teritoriji ZDK, te da ponudi zanimljiv i bogat uvid u način funkcionisanja dualno organizovanog stručnog obrazovanja, a 50-tak učesnika Simpozija danas je predstavilo vlastite primjere dobre prakse dualnog obrazovanja na prostoru ZDK“, pojašnjava Azra Begagić, projekt menadžer u Privrednoj komori ZDK.

Na osnovu primjera dobre prakse iz poslovnih subjekata, koji već obučavaju učenike, predstavljeni su savjeti i iskustva iz različitih tematskih područja dualnog obrazovanja, kroz koje učenici srednjih stručnih škola organizovanom praktičnom nastavom stiču znanja i potrebne kompetencije, a poslovni subjekti potom na tržištu rada imaju njima potrebnu, odgovarajuću stručnu radnu snagu.

„Projekat posvećen stručnom obrazovanju u BiH, koji finansiraju njemačka i švicarska vlada, na prostoru ZDK realizujemo u saradnji sa kantonalnom Privrednom komorom, koju smo prepoznali kao relevantnog partnera za ovaj projekat, obzirom da je zadužena i za kvalifikovanje radne snage za svoje članice“, pojašnjava Isabel Rapp, menadžer projekta u ime nejmačke organizacije GIZ.

„Mi podržavamo Privrednu komoru i srednje stručne škole u okviru tzv. saradnje mjesta učenja u sklopu dualno organizovanog stručnog obrazovanja, pomažući im zapravo da obrazuju radnike prema potrebama tržišta rada, jer na tom tržištu trenutno postoje nezaposleni, ali nisu kvalifikovani na način potreban kompanijama, a prevazići ove teškoće jedan je od glavnih ciljeva ovog projekta”, naglašava Isabel Rapp, menadžer projekta nejmačke organizacije GIZ.  (V.J.)