Bez ministara HDZ-a o izmjenama Zakona o Vladi ZDK

Vlada Zeničko dobojskog kantona je na današnjoj sjednici između ostalog, razmatrala Mišljenje Ministarstva za pravosuđe i upravu vezano za Prijedlog Zakona o izmjeni Zakona o Vladi ZDK, kojeg je u skupštinsku proceduru uputio Alen Kapković, zastupnik BHI-KF.

Dvoje ministara u Vladi ZDK, Zlatko Jelić,rad i socijalna politika i Tanja Radoš-Kosić,ministrica zdravstva iz Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine napustili su u znak protesta današnju sjednicu Vlade ZDK.

Oni su tražili skidanje ove tačke sa dnevnog reda sjednice.

U prijedlogu izmjena zakona u članu 6, stav 4, briše se odredba u kojoj se kaže da Vladu ZDK čine sedam ministara Bošnjaka, te po dva iz reda Hrvata i Srba.

Aktuelna Vlada ZDK izglasana od skupštinske većine krajem decembra 2022. godine ima 6 Bošnjaka, 3 Hrvata i 2 ministra iz reda Srpskog naroda.

Nakon sjednice, ministar pravosuđa i uprave, Edin Hasaničević u izjavi za medije je kazao da trenutna aktuelna većina ide u pravcu da se ukine odrednica koja govori o broju ministara iz pojedinih naroda.

“Mi smo kao Ministarstvo dali svoje mišljenje u skladu sa Ustavom i Zakonom i uvažavajući Evropsku konvenciju o ljudskim pravima. Suština je puno poštivanje ljudskih prava i pravo naroda je neupitno”, dodao je ministar Hasaničević.

Edin Hasaničević,ministar pravosuđa i uprave ZDK

Prema njegovim riječima, definitivno u nekom narednom periodu ne može se desititi da se formira Vlada bez nekog od naroda, i eventualnim  usvajanjem izmjena Zakona o Vladi, ostaje ona ustavna imperativna odredba koja definiše kako se popunjavaju pozicije po popisu baznom iz 1991. godine. “Međutim, ponoviću još jednom, ja u materijalu iz 2005. godine,koji je prethodio izmjeni Zakona o Vladi,nisam pronašao materijal,odnosno dokaz federalnog zavoda za statistiku koji obrazlaže tu matematičku formulu. To je situacija koju ćemo rješavati u naredom period,a ja kao resorni ministar poštivat ću puzna prava naroda ali i građana”, ukazao je Hasaničević.

Podsjećamo, trećina zastupnika Skupštine ZDK, predvođena zastupnicima SDA, jučer je uputila zahtjev za ocjenu ustavnosti predlaganja i imenovanja Vlade ZDK, nakon što je premijerka Mehmedić ignorisala zahtjev za proslijeđivanje apelacije prema Ustavnom sudu. (Š.B.)