Novo povećanje penzija očekuje se 15. aprila

„Prema Zakonu o penzijsko-invalidskom osiguranju 15. aprila slijedi redovno usklađivanje penzija na osnovu rasta BDP-a i troškova života u visini od 15,6 posto, a pošto smo već imali akontativno povećanje penzija od januara za 11,1 posto, mi 15. aprila očekujemo da se nadoknadi ta razlika, odnosno da se penzije povećaju za još 4,5 posto i to retroaktivno od januara“, navodi Mustafa Trakić, predsjednik Saveza udruženja penzionera ZDK.

Sa tim povećanjem minimalna penzija bi iznosila 517 KM.

„Mi ćemo nastojati da se naša očekivanja i ispune, a obzirom da se inflacija još ne smiruje, kasnije ćemo nastojati ostavriti još i vanredno usklađivanje penzija“, ističe  predsjednik Saveza udruženja penzionera ZDK.

„Mi kada bismo sada i izborili povećanje penzija za 100 posto, taj iznos penzija bi opet bio nedovoljan za život i egzistenciju penzionera, jer cijene na tržištu zaista divljaju“ , ističe Mustafa Trakić, predsjednik Saveza udruženja penzionera ZDK.

Inače, najniža penzija u Federaciji BiH sada iznosi 495,12 KM, zagarantovana je 590,90 KM, dok je najviša 2.415,86 KM. (V.J.)