Zaljubljenici u astronomiju u organizaciji “Azimuth 135” posmatrali Zelenu kometu

U okviru aktivnosti udruženja “Azimuth 135”, u četvrtak navečer je realizovana aktivnost amaterskog posmatranja nebeskog svoda, sa naglaskom na pokušaj posmatranja Zelene komete C2022 (ZTE).

Na -8°C hladnom vrhu Smetova zvanom Vis (1015 mnv), 60 zaljublenika u astronomiju je prisustvovalo interaktivnoj prezentaciji Afana Abazovića, turističkog i planinarskog vodiča.

Večeras je idealna prilika jer radimo dva posmatranja ljetno i zimsko, pošto su sazviježđa potpuno različita ljeti i zimi večeras je idealno vrijeme jer se pojavljuje zelena kometa. Zelena kometa je izuzetno rijetka pojava koja se evo od početka januara dešava na našem nebu. Zadnji put je bla prije 50 000 godina,” rekao je Afan Abazović, planinarski i turistički vodič koji je jedan od organizatora praćenja Zelene komete.

Uprkos tome što se Zelena kometa nije mogla vidjeti golim okom, zaljubljenici u astronomiju su uživali u pogledu.

Nažalost to je kod nas malo slabije zastupljeno pošto zahtjeva i određena ulaganja u opremu. Ali u principu dovoljno je recimo najobičniji dvogled da imate i sa njim se recimo vidi hiljadu puta više zvijezda nego golim okom”, kazao je jedan od zaljubljenika u astronomiju doktor Jasmin Durmišević.

Aktivnosti u oblasti astronomije će se nastaviti tokom 2023. godine, a “Azimuth 135” priprema i nekoliko novih prezentacija koje će, sigurno, biti zanimljive ljubiteljima jedne od najstarijih nauka i interesovanja čovječanstva. (T.B.)