Vlada ZDK osigurala 100 hiljada maraka pomoći u robi i novcu narodu Turske i Sirije

Na današnjoj vanrednoj sjednici Vlade Zeničko-dobojskog kantona opredjeljno je 50.000 KM za pomoć narodu Turske i Sirije nakon razornih zemljotresa.

Također, odobreno je i 50.000 maraka u robi. Pomoć će biti relizovana preko Crvenog križa s obzirom da ova organizacija pomaže unesrećene u obje zemlje pogođene razornim zemljotresom.

“Svjedočimo nevjerovatnim prizorima koji svakodnevno dolaze iz ove dvije zemlje koje su na žalost pogođene zemljotresom neviđenih razmjera. Danas smo održali vanrednu sjednicu Vlade i odobrili ovu pomoć kako bi smo posredstvom Crvenog križa BiH uputili ovu pomoć narodima ove dvije zemlje”, kaže Amra Mehmedić, premijerka Vlade ZDK.

“Temeljen Odluke Vlade, Direkcija robnih rezervi Zeničko-dobojskog kantona je već pripremila određena materijalno-tehnička sredstva koja će se izuzeti iz zaliha robnih rezervi tako da mi očekujemo da će Crveni križ biti u situaciji da to preuzme već u ponedjeljak”, kaže Zoran Martinović, iz Direkcije robnih rezervi.

Robna pomoć se ogleda u dekama, vrećama za spavanje, agregatima, dušecima na napuhavanje, te određenoj količini hrane, odnosno konzervi. (N.G.)