Zenica: Održana Svetosavska akademija, nastupio Gradski hor Kasiopeja

RemasterDirector_5122f8b34

Pravoslavni vjernici jučer su započeli obilježavanje praznika Svetog Save. Sinoć je u Starom pozorištu održana Svetosavska akademija, na kojoj je nastupio Gradski hor Kasiopeja.

Organizatori su bili Srpsko prosvjetno kulturno društvo Prosvjeta i Srpska pravoslavna crkvena opština Zenica.

“Ova akademija je organizovana u čast prvog srpskog arhepiskopa. On je prije 800 godina uspio izdejstvovati autokefalnost Srpske pravoslavne crkve i u tu čast sve crkve, svi u pravoslavnom Srpskom svijetu proslavljaju Svetoga Savu, obilježavaju svečanim akademijama, pa tako i mi ovdje u Zenici. Bilo je godina kada smo obilježavali, nekada i nismo, ali evo hvala Bogu ove godine se poklopilo da smo se uspijeli organizovati, tu su i naši prijatelji iz Gradskog hora Kasiopeja, htjeli su da nas podrže i zajedno sa nama da obilježe za nas ovaj veliki praznik”, kazao je protojerej Marko Maleš, stariješina hrama crkve Rođenja Presvete Bogorodice u Zenici.

Gradski hor Kasiopeja u svom djelovanju nastoji podržati sve događaje u našem gradu i sve vjerske zajednice.

“Mi u svojoj misiji nastojimo obilježiti sve vjerske praznike. Od Božićnih, Bajramskih, Vaskrsnih, Uskrsnih i svih drugih, tako da nam je velika čast što smo dobili poziv od Prosvjete iz Zenice da u večerašnjoj akademiji posvećenoj Svetom Savi imamo svoj koncert. Naravno, mi kad nastupamo, ne nastupaju samo članovi i članice Kasiopeje, tu su uvijek i solisti, volimo i želimo da damo šansu mladim ljudima. Oni se isto tako rado odazovu na naš poziv tako da taj koncert bude onako opuštajući, lijep, ali istovremeno i odamo počast ovom jako značajnom datumu za Pravoslavnu crkvu”, kazala je Branka Mehmedović, predsjednica Gradskog hora Kasiopeja.

Dolaskom novog rukovodstva SPKD Prosvjeta na čijem se čelu nalazi Boško Jefić i aktivnosti ovog društva su postale mnogo veće i bez obzira na sve probleme iznalaze načina da obilježe sve značajnije događaje. (N.G.)