Predstavljeni rezultati projekta „Zaštita prirode na teritoriji grada Zenice”

Rezultati projekta “Zaštita prirode na teritoriji grada Zenice” predstavljeni su danas u prostorijama Eko foruma.

Završen je elaborat o opravdanosti proglašenja zaštićenog područja Babina –Tvrtkovac, prikupljeno je preko 3000 potpisa na peticiji za proglašenje parka prirode ikreiran je vizuelni identitet zaštićenog područja. Pored toga uređena je lokacija na području budućeg parka prirode, formirana je koalicija nevladininh organizacija za uspostavljanje zaštićenih područja na teritoriji ZE-DO kantona i kreiran je Nacrt zakona o proglašenju zaštićenog područja.

O preprekama, na koje su nailazili tokom realizacije, učesnici u ovom projektu kažu sljedeće.

“Projekat je u suštini završen i imamo konkretne rezultate projekta. Međutim da bi se ti rezultati implementirali naišli smo na prepreku da Gradsko vijeće već duže od godinu dana ne želi da stavi na dnevni red inicijativu za proglašenje zaštićenog područja, a Vlada ZDK ne želi da formira radnu grupu koja će raditi na uspostavljanju javne ustanove za upravljanje zaštićenim područjima kao što je to urađeno u kantonu Sarajevo”, rekao je Samir Lemeš, predsjednik Upravnog odbora udruženja građana Eko forum Zenica.

Nosilac aktivnosti na realizaciji projekta “Zaštita prirode na teritoriji grada Zenice” je bio Eko forum, a partneri Udruženje Eko Tvrtkovac i Savez izviđača grada Zenice. Projekat se realizovao u okviru Projekta Misli o prirodi!, Centra za promociju civilnog društva i uključivao je više različitih inicijativa širom Bosne i Hercegovine, uz podršku Vlade Švedske i Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline  u Vladi ZDK. (T.B.)