Zenica: Održan sastanak klubova Rukometnog saveza ZDK

Rukometni savez Zeničko-dobojskog kantona formiran je u martu 2021. godine na inicijativu nekolicine predstavnika klubova sa područja kantona.

Spada u red kantonalnih saveza sa najviše premijerligaša i sa veoma razvijenom sportskom infrastrukturom. I pored evditenih rezultata mnogo je problema sa kojima se klubovi  susreću u radu. U cilju unapređenja rukometa, rada sa omladinskim kategorijama ali aktivnijeg učešća u radu krovnog saveza bh rukometa, sinoć je u Zenici održan sastanak predsjednika klubova, članova upravnog odbora kantonalnog saveza i predsjednika sudijskih zborova. Jedna od inicijativa sinoćnjeg skupa jeste da se povećaju izdvajanja za rukomet na nivou kantona.

„Rukomet je sport koji trenutno u Zeničko-dobojskom kantonu drži primat što se tiče sporta. Imamo pet premijerligaša, što nema nijedan sport. To mora da prepozna i Ze-do kanton i naravno svi naši gradovi i općine. Jednostavno rukomet mora da bude nosioc razvoja sporta. To je nama cilj i nadam se da će to vrednovati i Vlada Ze-do kantona“, izjavio je Haris Galijašević, član Upravnog odbora RS BIH.

Lista od 4 premijerligaša u muškoj i 1 ekipe u ženskoj konkurenciji u narednoj sezoni će biti proširena za jedan od zeničkih klubova koji su vodeći u Prvoj ligi.

„Zenica će sigurno ove godine dobiti jednog premijerligaša, da li će to biti Čelik ili Čelik junior, to će se na kraju na terenu pokazati. Kako god Zenica je tu pobjednik svakako Prve lige Federacije BIH. Po ovom dosadašnjem stanju nijedna druga ekipa ne može da parira nijednoj zeničkoj ekipi. Možemo sa radošću reći i mi ćemo imati premijerligaša u Zenici. I nadam se da ćemo taj status zadržati“, izjavio je Nedim Šehić, predstavnik RK Čelik.

U cilju afirmacije rukometa pokrenuta je inicijativa da Ze-do kanton u narednom periodu bude mjesto okupljanja omladinskih selekcija BIH i organizacije nastupa muške i ženske A reprezentacije BIH. Zenica je jedna od sredina sa najkvalitetnijom sportskom infrastrukturom, zbog toga će  iz kantonalnog saveza  ponuditi Rukometnom savezu BIH da se u zeničkoj Areni igraju reprezentativni mečevi. Na sastanku je upućen i niz zamjerki na rad Rukometnog saveza BIH kao i prijedloga na unapređenju rada krovnog saveza i odnosa prema klubovima iz Ze-do kantona. (M.P.)