Otvorena izložba Bosanski pogledi i putokazi – Adil Zulfikarpašić (1921-2008)

Izložba Bosanski pogledi i putokazi- Adil Zulfikarpašić (1921-2008) otvorena je danas u Muzeju grada Zenice kao dio Godišnje završne svečanosti Bošnjačkog instituta-Fondacije Adil Zulfikarpašić.

U ime organizatora, Bošnjačkog instituta,o izložbi su govorili prof. dr. Faris Gavrankapetanović,direktor Fondacije,te autori Narcisa Puljek-Bubrić,Sanin Hatibović i Ermin Lagumdžija. Ova izložba vizuelni je prikaz života Adila Zulfikarpašića, liberala, demokrate, novinara, političara, intelektualca, biznismena, vakifa, dobročinitelja i kulturnog radnika.

Izložba prati hronologiju njegova života i podijeljena je na nekoliko glavnih segmenata, porijeklo i porodicu, Drugi svjetski rat, život u emigraciji, povratak u zemlju, bošnjaštvo, Bosnu i dobročinstvo, te na susrete Adila Zulfikarpašića sa istaknutim umjetnicima i knjževnicima Bosne i Hercegovine.

Izložba je sačinjena od dokumenata, fotografija, kraćih tekstualnih osvrta, izjava, umjetničkih slika, citata i ličnih predmeta.

Kroz izložbu prikazuje se i historijski konekst u kome je Zulfikarpašić živio i djelovao.

Radi se i iznimnoj ličnosti koja je bila jedan od aktera u jugoslovenskoj i bosanskohercegovačkoj društvenoj zbilji, kao i emigrantskim krugovima u kojima je proveo veliki dio svoja života.

Cjeloživotno pregalaštvo s ciljem zaštite i valorizacije bosanskohercegovačke baštine kulminiralo je 2001. godine otvorenjem Bošnjačkog instituta-Fondacije Adila Zulfikarpašića u Sarajevu, ustanove čije su djelovanje prepoznali i podržali mnogi umjetnici još tokom života njegovog osnivača,ali i nakon njegove smrti.

Zulfikarpašić je djelovao u različitim periodima i prostorima, u različitim društvenim i političkim koceptima,koji su uvijek bili povezani s Bosnom,nacionalnim pitanjem Bošnjaka i bošnjaštvom.

U jednom od svojih brojnih intervjua Zulfikarpašić je izjavio da je svoj odnos prema familiji, saradnicima i partnerima uspostavljao i razvijao u odnosu prema njihovim pogledima na Bosnu. (Š.B.)