Crveni križ organizuje posljednju ovogodišnju akciju darivanja krvi u petak

Crveni križ Grada Zenica tekuću godinu završava akcijom darivanja krvi koja će biti organizovana sutra 23. 12. 2022. godine (petak) od 8 do 13h u prostorijama Transfuzijskog centra Kantonalne bolnice Zenica.

Pozivamo sve sugrađane i sugrađanke u starosnoj skupini od 18 do 65 godina da se odazovu akciji i nekome na taj način spase život.

Darivanje krvi je proces koji traje nekih 15 do 20 minuta i sastoji se od nekoliko kratkih faza. Nakon popunjavanja prijavnog upitnika, provjerava se nivo hemoglobina i krvna grupa, a zatim se vrši  ljekarski pregled i uzimanje doze krvi.

Krv je jedini lijek koji ne možete kupiti, stoga je vrlo važno podizati svijest o dobrovoljnom davalaštvu krvi čiji su osnovni principi solidarnost, dobrovoljnost, anonimnost i besplatnost.

Potencijalni dobrovoljni darivaoc ili darivateljka krvi prije odlaska u Transfuzijski centar trebaju pojesti lagani doručak i popiti dovoljnu količinu tečnosti, jer to predstavlja veoma važan faktor u ovom procesu.

Iskreno se nadamo da će se ovoj akciji odazvati što veći broj građana i građanki Zenice i da ćemo zajedno nekome pokloniti najvrijedniji poklon, a to je krv, odnosno život.

Za sve koji se odazovu akciji, Crveni križ Zenica obezbijedio je obrok zahvale te simboličan promo materijal.