Održano ekipno prvenstvo srednjih škola u šahu

„Škola šaha, šah u srednjim školama“ naziv je projekta kojeg Šahovski klub Čelik sedam godina provodi u osnovnim i četiri godine u srednjim školama.

Kroz pojedinačna i ekipna takmičenja u zeničkim osnovnim i srednjim školama do sada je prošlo preko 700 učenika i učenica. Ekipno prvenstvo srednjih škola za 2022. godinu održano je danas u Srednjoj mješovitoj školi.

„Tradicionalno održavanje šahovskih turnira se dešava u našoj školi. Mi naravno da ćemo podržati ovakve aktivnosti koje prije svega imaju značajan uticaj na učenike naše škole i ostalih škola. Šah je jedna igra koja razvija prije svega sposobnosti kreativnog razmišljanja, inteligenciju i brojne druge aktivnosti kod učenika“, izjavio je direktor Srednje mješovite škole Zenica Nihad Kamenjaković.

Na ekipnom prvenstvu učestvovalo je 9 srednjih škola. Prvenstvo je igrano po Bergerovom sistemu, svako sa svakim.

„Ideja da šah kao jedan izvor životnih prilika, sve ono što nam se dešava u životu  sigurno da prolazimo kroz jednu šahovsku partiju. Pokušavamo da šah uvedemo u škole, uvedemo u život, uvedemo među djecu. Prvenstvo osnovnih škola ekipno, kojeg smo  proveli  kroz sve zeničke škole prošlo je preko 700 djece. Ove godine smo napravili isto to i za Univerzitet u Zenici“, kazao je za Zenicainfo.ba Vedad Šestić, predsjednik ŠK Čelik.

„Projekat škola šaha, šah u srednjim školama“ već je dao i konkretne rezultate. Prvi učesnici ovog takmičenja već nastupaju za Šahovski klub Čelik na državnim prvenstvima i osvjaju turnire širom BIH.   (M.P.)