Crveni križ Federacije BiH obilježava 25 godina postojanja i 110 godina Crvenog križa u BiH

Foto: FENA

Svečanom dodjelom priznanja, plaketa i zahvalnica, Crveni križ Federacije Bosne i Hercegovine večeras je u Domu Oružanih snaga u Sarajevu obilježio 25 godina postojanja i djelovanja u službi humanosti te 110 godina Crvenog križa u Bosni i Hercegovini.

Predsjednik Crvenog križa FBiH Marko Sinanović kazao je da Crveni križ FBiH svoje programske aktivnosti i ciljeve ostvaruje posredstvom 78 organizacija na nivou gradova i općina te deset kantonalnih organizacija, čime je ostvarena težnja da djeluje u svakom dijelu Federacije BiH.

“Osnovni resurs naše organizacije su članovi, koji, svojom motivacijom, znanjem, iskustvom i posvećenošću doprinose ostvarenju organizacionih ciljeva”, dodao je Sinanović.

Generalni sekretar Crvenog križa Federacije BiH Namik Hodžić rekao je da je tokom proteklih 25 godina kroz stručnu službu Crvenog križa Federacije BiH, organe i tijela, komisije i slično prošlo mnogo osoba koje su, svako na svoj način, davali doprinos radu i razvoju Crvenog križa Federacije BiH.

“Trenutno se u strukturi Crvenog križa Federacije BiH nalazi oko 30.000 članova, 3.000 aktivnih volontera i oko 150 profesionalno uposlenih koji svojim radom i zalaganjem nastoje implementirati aktivnosti u okviru mandata i misije Crvenog križa”, istakao je Hodžić.

Povodom ovog jubileja, Crveni križ Federacije BiH dodijelio je jubilarna priznanja pojedincima i organizacijama Crvenog križa FBiH, kolektivima, javnim i drugim institucijama za dugogodišnji rad i doprinos na izgradnji organizacije Crvenog križa.

Federalnoj novinskoj agenciji (FENA) također je dodijeljeno Jubilarno priznanje/zahvalnica za dugogodišnji doprinos radu i razvoju Crvenog križa.

Ukupno, dodijeljene su 93 jubilarne plakete, 79 jubilarnih zahvalnica za vladine i nevladine organizacije, partnere i donatore, kao i medije širom Federacije.

Za kantonalne, gradske, odnosno, općinske organizacije Crvenog križa dodijeljeno je 88 jubilarnih zahvalnica koliko organizacija i djeluje u strukturi Crvenog križa Federacije BiH.

Izvor: FENA