Promovisana “Rijeke pune priča”, knjiga o dvanaest bosanskohercegovačkih rijeka

„Rijeke pune priča“ je knjiga o dvanaest bosanskohercegovačkih rijeka autorica Vanje Lazić i Jasmine Čaušević.

Promovirana je u Zenici u Muzeju grada gdje je otvorena i izložba ilustracija ovih rijeka. Riječ je o zanimljivom i korisnom dvojezičnom izdanju koje bi po mišljenju struke trebalo da se nađe i u nastavnim programima ovdašnjih škola.

Zanimljiva je činjenica, kažu autorice, da od 260 rijeka koliko ih ukupno ima u Bosni i Hercegovini njih jedva nekoliko nose nazive u muškom rodu. U knjizi „Rijeke pune priča“ Lazić i Čaušević su se odlučile za dvanaest uglavnom većih rijeka, pa te ilustracije čovjekoliko prikazuju rijeke. Uz svaku od ovih ilustracija čitaoci i čitateljke mogu pronaći korisne i zanimljive činjenice o rijekama, upoznati se s njihovom ljepotom, ali i saznati o ekološkim problemima koji ih prate. Dokumentarni filmovi, gaografske lekcije, monografija o bh.rijekama, ilustracije i pisci koji su spominjali neku od ovih rijeka u svojim djelima bili su glavna inspiracija autorici knjige, aktivistici koja se inače bavi feminističkim temama Jasmini Čaušević.

Htjele smo kroz umjetnost podsjetiti ljude zašto uopće vole rijeke, istakla je druga autorica knjige „Rijeke puna priča“, čija je izložba ilustracija otvorena sinoć u Muzeju grada. Inače se godinama bavi ekološkim temama u svom opusu, ali  i ekološkim aktivizmom. Među ostalim im  je, kaže, cilj bio da ljudi počnu cijeniti i paziti na naše rijeke.

Nastavnici i nastavnice geografije su ima u pripremi ovog izdanja često govorila da je ova publikacija  veoma potrebna mladima u školama, što zavisi od politike. No, autorice očekuju još promocija u i izvan granica Bosne i Hercegovine, svog zajedničkog prvijenca objavljenog u dvojezičnom izdanju. Kažu, ideja nikada dovoljno, slične knjige mogle bi objaviti o bh.planinama, špiljama. (A.H.)