Vežbajte zdravo i pažljivo jer možete da imate ozbiljne probleme sa zdravljem i povrede

Ukoliko ste u skorije vrijeme prošli pored neke teretane, i pogledali u njene prostorije, primjetili biste koliko je puno onih koji vježbaju i vode računa o vitkoj liniji.

U savremenom momentu kada prevladava vrijeme provedeno u sjedećem položaju, mnogi uviđaju potrebu da budu fizički aktivni.

Neke na to natjeraju čak i zdravstvene tegobe, a neke želja za fit linijom i atraktivnim izgledom naročito pred doček Nove godine.

Ishrana i vježbanje

Sprave za vježbanje i povećanje mišićne mase su nezaobilazne u svakoj teretani. To je glavni razlog zbog koga mnogi odlaze u teretanu i koriste posebne sprave kako bi povećali masu.

Međutim, prije nego što se krene sa vježbanjem, treba napraviti i plan ishrane, bez koje je povećanje mišićne mase nezamislivo. Proteini su veoma važni u ishrani, kao i mnogo povrća i složenih ugljenih hidrata.

Obroci moraju da budu i vremenski izbalansirani, kao i usklađeni sa fizičkom aktivnošću. Preporuka je da se konsultujete sa nutricuonistom koji će tačno dati prijedlog namirnica za ishranu i njihove kombinacije koje će u sebi imati sve potrebne sastojke, a sve u skladu sa vašim trenutnim stanjem.

Vežbajte zdravo u teretani da biste izbegli povrede

Važno je postepeno ulaziti u treniranje. Kada se jednom odlučite da krenete u teretanu, postoje mnogi načini za vježbanje. Dame se najčešće odlučuju za grupne programe, od kojih ima onih sa jačim intenzitetom i napornijim vježbama, kao i onih čiji je tempo laganiji i primeren za početnike.

Muškarci najčešće u teretanama rade vježbe na spravama, naročito ako je mišićna masa ono što žele da povećaju, uz kardio program, koji je preporučljiv za sve, a naročito one koji treba da skinu masne naslage. U oba slučaja, vježbe treba izvoditi pravilno, postepeno u zavisnosti od forme u kojoj se nalazite.

Vježbanje na spravama

Kada su vježbe za mišićnu masu u pitanju, najbolje je prije svega odrediti koje ciljeve želite da postignete i na koji dio tijela treba obratiti posebnu pažnju.

To su vježbe koje su ujedno i vježbe snage, izuzetno su naporne jer se radi se sa velikim težinama.

Sve to predstavlja veliki izazov za cijelu muskulaturu, a to je ujedno i izazov u smislu izbjegavanja mogućih povreda. Zato vježbajete zdravo i pažjivo da izbegnete povrede.

Kako da mišićna masa bude veća

Zato je i napomenuto da je izuzetno važno raditi vježbe pravilno, a najbolje uz nadzor stručnjaka. Jedna od najčešćih povreda kada se rade vježbe za povećanje mišićne mase jeste povreda zglobova, te posebno treba obratiti pažnju ako se javi bol u koljenu, laktu, ramenu…

 

Iako možda ne toliko pristupačna varijanta, rad sa ličnim trenerom ili u manjim grupama, gdje vežbate pod nadzorom stručnog lica, jeste nešto što će i dati najviše rezultata i sprečiti neželjene povrede.

Međutim, ono što trener ne može uraditi umjesto vas, a to je osluškivanje sopstvenog tijela. Stoga, ako primjetite bol u koljenu ili nekom drugom dijelu tijela treba da sačekate i napravite pauzu u treniranju.

To ne mora biti ništa strašno, ali moglo bi postati ukoliko se tako naporno vježbanje nastavi uprkos bolu i povredi. Takva ozbiljnija situacija mogla bi na duže vrijeme da vas odvoji od vježbanja, što dovodi do pauze koja ruši koncepciju i plan za postizanje željenih rezultata.

Neke na to nateraju čak i zdravstvene tegobe, a neke želja za fit linijom i atraktivnim izgledom. Treneri savetuju: vježbajte zdravo i pametno, zdravlje je na prvom mestu.