Zenica domaćin Karate prvenstva ZDK za 2022. godinu

U sklopu redovnih aktivnosti Karate savez Zeničko-dobojskog kantona u subotu 10. decembra organizuje Karate prvenstvo ZDK za 2022 godinu.

Takmičenje na kojem će učestvovati 12 ekipa članica Saveza održaće se 10. decembra u Zenici. Biće ovo ujedno prilika za sumiranje rezultata u ovoj godini i planiranje aktivnosti za narednu kalendarsku i takmičarsku godinu.

„Bilo je planirano da se prvenstvo održi 11. i 12. decembra u zeničkoj Areni, međutim zbog drugih programskih aktivnosti Karate saveza Federacije i Karate saveza BIH u koje smo morali da se uklopimo, takmičenje je pomjereno za dan prije i biće održano u dvorani Bilmišće 10 decembra. Očekujemo učešće 12 klubova, između 320 i 350  karatista u negdje oko 400 kategorija će biti rađeno, obzirom da neki karatisti rade i kumite i kate i ekipno. Biće to veći obuhvat takmičenja i takmičarskih disciplina kate i borbe“, objasnio je za Zenicainfo.ba Selver Keleštura, član UO KS ZDK i član UO KSFBIH .

Karate savez ZDK spada u red najaktivnijih kantonalnih saveza u Federacij BIH. Uz prvenstvo redovno od 2017. godine kada je savez osnovan organizuju i karate ligu kantona.

„U prinicipu Karate saveza Zeničko-dobojskog kantona je u najvećem dijelu ispunio svoje programske ciljeve za 2022. godinu. Ono što želim istaći, prvobitno je bilo planirano četiri kola Lige kantona. Održana su dva kola. Zadnje kolo je bilo u maju u Zavidovićima. Međutim zbog drugih programskih aktivnosti Karate saveza Federacije BIH nismo uspjeli ukopliti ova dva kola za period septembar-decembar. Nastavili smo kontinuitet od prošle godine kada smo otišli na Međunarodni turnir u Podgorici kada je išla reprezentacija ZDK, a učestvovali smo i na Kupu Osijeka koji je bio izborni za hrvatsku reprezentaciju i na kojima smo postigli odlične rezultate“, kazao je Selver Keleštura.

Na prvenstvu kantona za ekipu karate kluba „Internacional“ nastupiće oko 35 takmičara i takmičarki u svim kategorijama. Važe za glavne favorite za osvajanje medalja.

„Mi radimo u kontinuitetu, naši članovi kluba su u principu u mnogo uzrasnih kategorija članovi raznih selekcija karate saveza BIH i učestvuju na prvenstvima balkanskim, evropskim, BIH i drugih takmičenja. Mi smo u prošloj godini bili najuspješniji klub u Zeničko-dobojskom kantonu. U tri kola lige ostvarili smo najbolji rezultat i najboilji plasman na kraju. Ove godine očekujemo to isto“, optimista je dugogodišnji sportista, sportski radnik i karate trener Selver Keleštura.

Karate prvenstvo Zeničko-dobojskog kantona održaće se 10. decembra u dvorani Bilmišće sa početkom u 9:00 sati. Tehnički organizator je Karate kluba Perfekt iz Zenice. (M.P.)