FOTO: Adventski bazar i paketići za najmlađe u povodu obilježavanja Svetog Nikole

Zeničke župe, HKD Napredak, Šahovski klub Napredak i KŠC Sveti Pavao bili su danas organizatori Adventa u Zenici, te obilježavanja Svetog Nikole. U sklopu obilježavanja Svetog Nikole u sali Hrvatskog doma Kralj Tomislav podjeljeni su paketići najmlađima iz Zeničkih župa. 

“I sami vidite ovu radost djece, a radost je ovaj dan zbog proslave Svetog Nikole kad imamo u tradiciji da se najmanjima dijele paketići u znak pažnje što je za njih velika radost. Zahvalni smo svima koji su doprinijeli ovoj organizaciji da bi mi danas mogli obradovati najmanje, a inicijativa je od Napretka i Zeničkih župa. Ovaj događaj proslave Svetog Nikole kada primamo darove ukazuje za nas Kršćane na najveći blagdan Božić kad nas je Bog darovao u znaku Božića i sada ćemo ga proslaviti 25. prosinca tako da i ova mala radost ukazuje na onaj najveći dar prema kome idemo”, kazao je don Davor Topić, župnik Župe Svetog Josipa.
Istovremeno u bašti Hrvatskog doma Kralj Tomislav obilježen je Advent. Iako je samo jedan dan, Advent je pokazao da je ljudima nedostajao ovakav događaj na kome se druže uz čašicu kuhanog vina, a mnoga udruženja su postavila i prodajne štandove gdje su prodavali izrađene rukotvorine i tako sakupljali novac za rad svojih organizacija.
“Na ovaj način smo željeli počastiti svoje sugrađane, simpatizere i prijatelje. U suradnji sa ovim ugostiteljskim objektom i organizacijama i pojedincima omogućili smo da udruženja imaju svoj štand i sve ono što zarade ići će njima u korist i humanitarne svrhe. Želja je bila da se družimo i pružimo organizacijama, udrugama mogućnost da mogu humanitarno djelovati. Naravno da je ovo Adventsko vrijeme pred Božić upravo to vrijeme radosnoga iščekivanja Božića i mi smo na svoj način ovdje u Napretku htjeli pružiti građanstvu taj jedan ugođaj Adventa. Znamo da se Advent organizira u gradovima diljem Bosne i Hercegovine, u Republici Hrvatskoj i dalje, to je jedna lijepa aktivnost koja nije rezervirana samo za Katolike nego i za sve ostale koji na svoj način osjećaju čari ovog vremena i mi smo željeli barem na jednokratan način jer ovo traje samo danas pokušati pa ćemo vidjeti da u budućnosti organiziramo još ovakvih manifestacija”, kazao je Vlatko Rosić, predsjednik HKD Napredak.
Naš sagovornik je istakao nadu da će za narednu i naredne godine uspjeti organizaciju Adventa u Zenici podići na viši nivo i da će organizovati višednevnu manifestaciju u gradskom parku, gdje bi postavili kućice, okitili park, a u bazenu postavili klizalište koje bi privuklo veliki broj djece i roditelja. Uz podršku privrednika i pojedinaca organizacija ovakvog Adventa nije moguća bez značajnijeg uključivanja i podrške Gradske uprave. (N.G.)