Koalicija organizacija osoba sa invaliditetom ZDK obilježava Dan osoba sa invaliditetom

Današnji Međunarodni dan osoba s invaliditetom Koalicija organizacija osoba sa invaliditetom ZDK, obilježila je mirnom šetnjom, krenuvši u simboličnom terminu minut do 12 sati od Trga Alije Izetbegovića ulicama Zenice.

“Dugi niz godina ignorisanja i stavljanja u ladice rješavanja krucijalnih problema osoba sa invaliditetom u našem društvu dovelo je do toga da su ove osobe najviše marginalizirana kategorija i potpuno uskraćena za mnoga osnovna ljudska prava. Prisutna je i dalje diskriminacija po načinu sticanja invaliditeta, te uskraćivanje bar minimuma prava ovim osobama, prema Konvenciji Ujedinjenih nacija o pravima osoba sa invaliditetom kategorije 60-80% tjelesnog oštećenja”, poručila je Amela Talić, tehnički sekretar Koalicije organizacija osoba sa invaliditetom ZDK, prenoseći javnosti njihovo otvoreno pismo.

– Prisutne su i različitosti u ostavarivanju prava na ortopedska pomagala po kantonima, treba nam sveobuhvatna pristupačnost, javni prevoz itd. a strategije, koje su donosene ne provode se, prema izvještajima tek u procenatu od 10 posto, istaknuto je danas.

-Nismo jedini, nismo najveći prioritet, ali smo tu diskriminirani i zaslužujemo da nam se u okviru potpisanih  Konvencija i zakonskih regulativa posveti pažnja i veća istrajnost na rješavanju mnogih problema, poručili su iz Koalicije organizacija osoba sa invaliditetom ZDK. (V.J.)